Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO da ne KAŽEM – DOŽIVOTNA MUKA

ŠTO da ne KAŽEM – DOŽIVOTNA MUKA

170
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 16.05.2019

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su juče raspravu o setu pravosudnih zakona među kojima su izmene Krivičnog zakonika i izmene Zakona o krivičnom postupku. Među zakonskim predlozima nasao se i Zakon koji predviđa doživotni zatvor za ubice i silovatelje dece.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković nekoliko puta je pozvala poslanike opozicije koji bojkotuju rad plenuma da dođu i raspravljaju o ovom zakonu. Tražila je da ponove stavove koje iznose van sale, odnosno da kažu da su protiv tog zakona.

“Neka dođu da javno kažu da su protiv “Tijaninog zakona”, da to čuju građani. Ja nemam moralnu dilemu kao poslanici koji nisu prihvatili poziv da uđu i podrže inicijativu 160.000 građana Srbije. Nemam dilemu da li je važniji zakon ili zaštita ljudskih prava monstruma”, rekla je Gojkovićeva učestvujući iz poslaničke klupe u parlamentarnoj raspravi.

Gojkovićeva je objasnila da je deo “Tijanine inicijative” usvojen još pre dve godine, a tiče se skraćenja roka za potragu za nestalim detetom, te da je sada na redu drugi deo inicijative čime se zaokružuje čitav predlog “Tijaninog zakona”.

Podsetila je da je inicijativu za donošenje Tijaninog zakona pokrenuo otac Tijane Jurić i da ju je podržalo 160.000 građana sa zahtevom da se za počinioce najtežih krivičnih dela uvede doživotna kazna zatvora.

Predstavnici opozicije, koji su bili u sali, nisu bili saglasni da se Zakon usvoji. Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatovic je zatrazila da vlasti preispitaju ovakvu odluku, koju smatra neusklađenom sa evropskim zakonima. A sociološkinja Vesna Pešić je pozvala poslanike da ne glasaju za zakon jer, kako smatra, doživotna robija “brutalizuje krivično zakonodavstvo”.

Još jedna predstava opozicije za javnost, ali ovoga puta je teško ući u njenu suštinu i nameru. Naprosto je nejasno šta se je htelo, oponiranjem, postići. Ako opozicija po svaku cenu treba da bude protiv onoga za šta je vlast, onda je to velika greška. Barem u ovom slučaju. Sumnjam u brojnost ljudi koji će stati na stranu onih, koji su protiv doživotne robije za monstrume.

Ako je, pak, opozicija imala nameru da se udvara Evropi, opet je pogrešila. Mnoge Evropske zemlje imaju takav zakon, i niko se protiv toga ne buni.

Logika je – da nema logike. Opoziciji je važno da bude protiv, pa makar glasala i protiv sebe. Važno joj je da bude protiv vlasti, pa makar vlast vukla i najpametnije poteze na svetu.

Čak i ako je tako, ružno je pobeći s lica mesta ne usuđujući se da kažeš svoj stav. Malo je nisko, i malo kukavički. Ko da može da se sakrije od naroda.

Nije ni važno, na kraju krajeva, sve to. Važno u priči je ponašanje poslanika, čiji god bili i kome god pripadali. A koji se zovu – narodni poslanici. Odgovaraju narodu, dakle. Narod ih je birao da zastupaju njegove, a ne lične interese. Nemaju pravo da bojkotuju, ne Skupštinu, već građane.

I da se vratimo na početak…..Zakonu, koji nije bilo kakav i o bilo čemu. Reč je o Zakonu važnom za sve građane koje može koliko sutra da snađe muka koja je snašla Igora Jurića i njemu slične, reč je o Zakonu kojim, možda, ne može da se iskoreni zlo ali koji sigurno neće da „brutalizuje krivično zakonodavstvo” ukoliko iza rešetaka doživotno ostavi one, koji su presuđivali o tuđim životima. I ne samo o tuđim životima, već o životima nevine dece, a koju su usput zlostavljali, mučili, silovali i na kraju ubijali. Ko je taj kome može da padne na pamet da za ovakve traži pomilovanje, da brani njihova ljudska prava i razmišlja o tome kako će im biti, ukoliko nikada ne izađu sa robije.

Ukoliko takvih ima, nije zgoreg da pitaju Igora Jurića s kojom mišlju leže uveče u krevet, i koja mu je prva misao kada ujutru otvori oči. I da ga još pita – koliko dugo će sve to trajati. Doživotna muka je to.

16.Maj

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde