Naslovna Društvo Večeras počinje deseta Međunarodna fotokolonija „Niš- Sićevo 2019“.

Večeras počinje deseta Međunarodna fotokolonija „Niš- Sićevo 2019“.

258
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 15.05.2019

Niški kulturni centar i Foto klub „FON“ iz Niša po deseti put organizuju Međunarodnu  fotokoloniju „Niš- Sićevo 2019“. Kolonija okuplja vrhunske umetnike fotografije , nosioce najviših majstorskih zvanja iz ove oblasti. Oni će kroz fotografisanje živopisnih pejzaža, ruralnih i urbanih predela Niša i okoline, stručne seminare i izložbe, obogatiti svoj umetnički opus i doprineti, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u Niškom kulturnom centru, razvoju fotografije kao umetničke discipline.

Fotografije sa izložbe biće prezentovane na izložbama u mnogim mestima Srbije i Crne Gore kao i u iunostranstvu, kako u zemljama iz koje autori dolaze tako i u zemljama u kojima će samostalno izlagati i učestvovati na grupnim izložbama.

Ogroman značaj manifestacije, kako kažu u Niškom kulturnom centru, ogleda se u promociji prirodnih lepota i turističkih atrakcija ovog dela Srbije u Evropi i svetu.

„ Mi smo prošle godine napravili jednu vrstu iskoraka  i vratili smo fotokoloniju u okvire Niškog kulturnog centra i da zajedno nastupamo sa FONOM iz Niša sa kojom smo nekada i osnivali ovu koloniju.Smatramo da fotografija kao umetnost mora da bude zastupljena, pogotovo na broj značajnih fotografa i umetnika imamo u našem gradu a posebno zbog velikog interesovanja za fotografiju kod mladih ljudi“, objasnio je SRđan Savić. On je dodao da je silj ove manifestacije da „ proslavi fotografsku umetnost, skrene pažnju na značajne fotografske domete u novijim vremenima, da nas podseti na ono što je sada fotografska klasika i da se progovori o bitnim pitanjima koje se tiču fotografije“.

„ Veoma sam zahvalan Srđanu Saviću što je fotokoloniju „vratio“ ove godine u malo većem obimu i sa gostima iz inostranstva, iz Rusije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Kao i svake godine imamo 12 učesnika. Obilazićemo grad i kuturno istorijske spomenike i okolinu Niša. Nadam se da će vremenski uslovi da dozvole da se  fotografiše Sićevačka klisura i selo Sićevo. U subotu kada su u Sićevu „Dani žalfije, fotografi će moći da zabeleže i ovu manifestaciju što će njima biti posebno interesantno“ ,rekao je Ivan Tošić predsednik Foto kluba FON ; suorganizator manifestacije.  

Sinergija kulture, turističkih i ekonomskih potencijala u okviru ovih projekata ostvaruju se tako što se sa učesnicima potpisuje ugovor kojim se oni obavezuju da organizatoru i Gradu Nišu daju pravo na slobodno raspolaganje fotografijama nastalim na Koloniji. Tako će se vremenom stvarati ogroman resurs vrhunske fotografije koje se mogu koristiti za različite vrste promocija grada i zemlje u svetu.

„ Promocija Kolonije i Niša čije razmere ne možemo precizno sagledati ogleda se u činjenici da su učesnici Kolonije vrhunski umetnici koji izlažu u prestižnim galerijama u celom svetu“, kažu u NKC-u.

Predstavljanje učesnika Kolonije, projekcija njihovih radova i razgovori sa pubikom predviđeni su za četvrtak, u sali Regionalnog centra za obrazovanje  od 20 sati.

U petak, 17. maja biće održana tribina pod nazivom „Zaštita autorskih prava fotografa“ na kojoj će govoriti Andreja Ćiftelić, advokat, Imre Sabo, fotograf i učesnik fotokolonije, Miroslav Predojević, sekretar Foto saveza Srbije i Saša Đorđević, fotoreporter iz Niša.

„ Ova tribina nije vezana samo za fotografiju ali fotografija je najzastupljenija. Poseban akcenat daće se krađi fotografije sa interneta  i zloupotrebi kako u komercijalne tako i u  druge svrhe“, objasnio je Tošić.  

Učesnici u radu fotokolonije su Imre Sabo, Miroslav Predojević, Katarina Radović  iz Beograda, Željko Škrbić, Snežana Lerh, Slađana Pantelić,  iz Novog Sada, Zoltan Bisak iz Ivanova, Edis Halimanović, Zijad Džeković iz iz Sarajeva, Vanja Keser iz Niša. Vladimir Ivanovič Babin dolazi iz Belgorada a Irina Lvovna iz Kurska u Rusiji.

Svečano otvaranje predviđeno je za 19 sati otvaranjem izložbe Imre Saboa pod nazivom „Devedesete“ u Galeriji Niškog kulturnog centra.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde