Naslovna Društvo Uspon na Jastrebac u nedelju 19.maja

Uspon na Jastrebac u nedelju 19.maja

0
PODELI

Gradski Portal 018 – 15.05.2019

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 19.maja 2019.godine, uspon na vrh Pogled, visok 1482 metra, na planini Veliki Jastrebac. Uspon će se obaviti stazom koja počinje u Ribarskoj Banji, a do vrha Pogled treba savladati oko 900 metara visinske razlike i prevaliti oko 9 kilometara razdaljine. Povratak je istom stazom, te će ukupna razdaljina koja će se prepešačiti biti 18 kilometara. Veliki Jastrebac je jedna od tri najšumovitije planine na Balkanskom poluostrvu, a prostire se između topličkog kraja i Pomoravlja. Tako i staza od Ribarske Banje do vrha Pogled prolazi kroz guste, stoletne šume Velikog Jastrepca, a uspon je postepen.Nekoliko puta, planinarska staza, koja je odlično uređena i obeležena, prelazi preko glavnog planinskog puta na Jastrepcu, koji vodi od prevoja Grebac do vrha Pogled. Za uspon na vrh Pogled, potrebno je oko 4 sata umernog hoda. Svoj naziv, vrh Pogled u potpunosti opravdava, zato što se sa njega vidi i grad Niš, i oblast Toplica, i Pomoravlje, i sve okolne planine: Kopaonik, Željin, Goč, Radan, Kukavica, Suva planina, Rtanj. Veliki Jastrebac i vrh Pogled se vide i iz Niša, a vrh pogled je prepoznatljiv po velikoj televizijskoj anteni na njemu.

Za ovu akciju, potrebna je standardna planinarska obuća, slojevita odeća, par sendviča i slatkiša, a voda se može zahvatiti u Ribarskoj Banji, pre polaska na uspon.

Polazak na akciju je u 19.maja 2019.godine u 7 sati izjutra sa parkinga tržnog centra “Roda”. Troškovi prevoza iznose 700 dinara, a svi zainteresovani za ovu planinarsku akciju, mogu se prijaviti vodičima Planinarskog društva “Preslap”, a to su: Nenad Stevanović (telefon: 062/637-771), Miroslav Dokman (telefon: 062/205-977) i Novica Andrić (telefon: 060/13-02-320).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde