Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO da ne KAŽEM – DALEKO BILO, NE PONOVILO SE

ŠTO da ne KAŽEM – DALEKO BILO, NE PONOVILO SE

199
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 15.05.2019

Advokat Vladimir Gajić podneo je, u ime predsednice Evropskog pokreta za Kosovo i Metohiju Rade Trajković, krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Kako se navodi, Vučić je na konferenciji za novinare 18. aprila, između ostalog, izjavio “da je priča o ujedinjenju severne i južne Mitrovice još jedan od pokušaja Albanaca da uđu na sever pokrajine i zagospodare severom Kosova u čemu im pomaže i Rada Trajković svojim svedočenjem o ubistvu Olivera Ivanovića”.

Činjenica je da je Rada Trajković ispitana kao svedok, to je i sama potvrdila. Posle toga je tražila zaštitu policije……..a zašto, nije baš sasvim jasno. Nešto se uplasila žena, valjda ona zna najbolje zašto je uplašena. Možda će joj tužba protiv Vučića i Đurića ublažiti strah.

Čudo jedno kako se ti likovi iz proslosti – poput Rade Trajković – pojavljuju uvek kad treba, gde treba i kako treba. A ima ih, nije da ih nema. Ko da ih neko čuva u špajzu, pa kad zatreba iznese na trpezu.

Eno ga i naš bivši gradonačelnik, bivši ministar, bivši premijer i još što šta bivši, a sada…..predsednik Nove stranke, Zoran Živković. Ne drži ga mesto, pa to ti je. Mora nešto da kaže, izmudruje, ispametuje – ko da ne postoje neki novi ljudi, neke nove generacije, neke druge stranke, neki koji nisu BIVŠI.

Kazao je juče u Slobodnoj zoni u Beogradu, slobodno je kazao jer on se po slobodi misli i govora baš razlikuje

odvajkada od drugih, kazao je dakle, da predsednika Srbije Aleksandra Vučića neće oterati na gandijevski način, i da je opoziciona “Slobodna zona” u Pionirskom parku jedan od kamičaka u mozaiku koja treba da dovede do toga.

Koji je suprotan način od gandijevskog, ne treba nagađati. Uostalom, predsednik Nove stranke Zoran Živković je svima nama (posebno nišlijama) poznat po “negandijavskim načinima” dolaženja na vlast. Jer da tih načina nije bilo u ono vreme, teško da bi danas bio bivši gradonačelnik, bivši ministar, bivši premijer…….i bivši vođa naroda koga je, hteo to da prizna ili ne, izneverio. Jer da nije, ne bi bio bivši.

Stvarno je nebitno šta Zoran Živković danas izgovara i poručuje građanima. Njegove poruke su izgubile specifičnu težinu koju su imale devedesetih, bioon toga svestan ili ne. Za divljenje je, međutim, hrabrost kojom izgovara poruke upućene narodu, koji više nije onaj isti narod od pre 20 godina. To su neki drugi ljudi, neke nove i mlađe generacije, među kojima 90% njih pojma nema ko je Zoran Živković. A ne bi bilo zgoreg da imaju pojma, lakše i bolje bi razumevali stvari.

Kažem, nebitno je šta izgovara predsednik Nove stranke. Bitno je što ne dopušta drugima da kroje svoju sudbinu, grade društvo po svojoj meri, i rukovode se vrednostima koje smatraju ispravnim, po svom a ne njegovom nahođenju.

Nije bitan u ovoj priči ni Aleksandar Vučić koga će Zoran Živković pokušati da otera na negandijevski način. To je njegov problem, njegov stav i njegov metod delovanja. Pa neka ga otera ako može, ako je mudriji, bolji i sposobniji.

Bitno je što za sve ovo vreme ti neki bivši ne dozvoljavaju novoj generaciji mladih da misli, promisli i odluči. Već bi rado da ih vrate u tamo neke devedesete kada se kukom i motikom išlo na Skupštinu, kada se rušilo i palilo, kada se mrzelo i proganjalo, kada se na vlast dolazilo silom.

Ako tako treba, i ako je to ta demokratija u koju se Živković i njemu slični kunu, onda se ja izvinjavam i njemu, a i svima ostalima. Pogrešila sam što mislim da je njihovo vreme prošlo i da motke više ne bi smele biti u igri. Ali se usuđujem, kao očevidac, da kažem – ne bih baš volela da mi se ponove BIVŠI, jer njihova vlast mnogo boli.

15.Maj

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde