Naslovna Sve vesti Niš ŠTO da ne KAŽEM – NAROD, IPAK, NIJE GLUP

ŠTO da ne KAŽEM – NAROD, IPAK, NIJE GLUP

190
0
PODELI
Beograd, 4. maja 2019. - Sator ispred zgrade Predsednistva Srbije koji je postavljen tokom protesta "Jedan od pet miliona". FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

Gradski Portal 018 – 12.05.2019

Protesti u Beogradu su nastavljeni i ove subote. Po ustaljenom redu, i nepisanim pravilima. Tako barem izgleda, gledano sa strane. Dođe ko hoće, govori šta želi, traži šta mu padne na pamet. I tako od subote do subote…

Advokat Vladimir Gajić je, recimo, na početku protesta poručio da su ljudi u Srbiji skoro 30 godina taoci tri čoveka koji su državu gurnuli u ratove, sankcije, materijalno je opljačkale i duhovno uništile, a da su ta tri čoveka – nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, predsednik Srpske radikalne stranke Vojsilav Šešelj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovi ostali njihovi, između, to nisu radili. Oni su bili super. Al ih narod nije razumeo, pa ih promenio na izborima. Inače, da su ostali, ruže bi sada cvetale na sve strane i med i mleko bi teklo ulicama. Al narod, narod je kriv pa je sve upropastio.

Advokat Gajić ima i konstruktivan predlog – da se pred Ustavnim sudom pokrene predlog i zabrani rad Srpske napredne stranke, SRS i Socijalističke partije Srbije “zbog svega što su činili poslednjih 30 godina”. U prevodu – da Ustavni sud zabrani rad vlasti, jer SNS I SPS su na vlasti. Vrlo pametno i na konkretnim činjenicama zasnovano rešenje. Advokatsko. Ukineš vlast, jer ti se ne dopada. Po kratkom postupku.

Očigledno da su konfuzni protesti u Beogradu, postali još konfuzniji. Dok je snaga ležala “u topuzu”, odnosno “u testeri”, bilo je među učesnicima i neke nade da će se stići do nekakvog cilja. Ode testera, ode i nada. Sada bi valjalo smisliti “pametnu žvaku” za narod. Na koju će se upecati i koju će progutati.

Međutim, sve to vrlo teško ide. Nema idejnih tvoraca “visokoumnih ideja” koje ne deluju (već na prvi pogled) glupo i isprazno.

Prosto ko pasulj. Narodu treba ponuditi nešto što mu treba. A odakle učesnici protesta, okupirani mislima o osvajanju vlasti i rušenju Vučića, znaju šta narodu najviše treba. Još manje kako do toga što narodu treba , može da se stigne. Zato je osnivanje Slobodne zone i sličnih nebuloza paravan za šupljinu koja prosto zjapi u organizaciji onoga, što se zove “Jedan od pet miliona”. Pa se u Slobodnoj zoni kao slobodno govori i slobodno misli i slobodno ponaša. Pa je ona, kao, put do nekakvog cilja, jer čim izađeš iz nje – ti si “neslobodan čovek”.

A potom se iz Slobodne zone odlazi u šetnju. Šetaju, pretpostavljam, oni koji nemaju šta da rade. Jer da imaju šta da rade, ne bi šetali. Čovek u šetnju ide kada završi posao, pa hoće da se relaksira. Ovima je šetnja posao.

Manimo nesposobnost, ali bezidejnost zapanjuje. Sve što opozicija pokušava da radi, već je rađeno i već viđeno. Ponešto od svega toga je i upalilo te 97-me i 2000-te. Sada neće, neće pa to ti je. Zapelo negde. I umesto da je šetača uvek više i više, njih je sve manje i manje. Dojadile im i šetnje, i Slobodne zone, i besmisleni zahtevi “vođa” protesta…… sve im dojadilo. Pametniji otišli kući da rade nešto pametno. Oni, koji još uvek misle, da je uličarska revolucija moguća, ostaju i pokušavaju da uz pomoć pojedinih medija svetu pokažu kako se “Srbija digla na noge protiv Vučića”. Ne veruju ni sami da je to moguće, ali ih je sramota da dignu ruke i kažu: Nismo dorasli situaciji. Vlast, možda, ne valja……ali mi joj ni do kolena nismo.

Izgleda da je narod, posle više od dve decenije, stekao bogato iskustvo. Ne vata se više u kolo u kojem svako igra na svoju stranu, a usput ne zna ni koje je kolo zaigrao. Narod, ipak, nije glup.

12.Maj

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde