Naslovna Društvo PROJEKAT ZA ENERGETSKU EFIKASNOST U SRBIJI

PROJEKAT ZA ENERGETSKU EFIKASNOST U SRBIJI

86
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 12.05.2019

U prostorijama Gradske toplane u Nišu danas su pomoćnik direktora Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID, Brok Birman i gradonačelnici Niša, Pančeva i Čačka, potpisali Memorandum. Memorandum su potpisali gradonačelnik Niša Darko Bulatović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić.

„Unapređenje efikasnosti toplana u Srbiji od ključne je važnosti kako bi građani Srbije stalno imali pristup pouzdanom i priuštivom grejanju“, rekao je Birman. „ USAID je ušao u partnerstvo sa gradovima Niš, Pančevo i Čačak kako bismo sufinansirali ulaganja koja će omogućiti gradskim toplanama da rade efikasnije i održavanje dok u isto vreme održavaju nivo usluge koju pružaju potrošačima“.

Birman je dodao da je ovo izuzetna prilika da rade na održivosti i unapređenju energetske efikasnosti čime se poboljšavaju i usluge građanima. Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji je dvogodišnji projekat vredan 2,1 milion dolara koji ima za cilj smanjenje potrošnje energenata i zavisnosti od uvoznog goriva kroz poboljšanu efikasnost grejanja na lokalnom nivou.

„Impresioniran sam posvećenošću koju predstavnici ovih gradova pokazuju da njihove lokalne zajednice imaju veću energetsku efikasnost koja pomaže održivost i kvalitet usluga. To će doprineti poboljšanju kvaliteta grejanja u ova tri grada i nadam se da će i drugi gradovi i opštine videti ovaj model i želeti da u budućnosti učine isto“, istako je Birman.

U skladu sa sporazumom USAID će sa ovim gradovima sarađivati na izradi, nabavci i instalaciji kompjuterskog sistema za prikupljanje i analizu podataka u cilju efikasnije kotrole poslovanja toplana. Ostale investicije mogu da obuhvataju unapređenje opreme, kao što je zamena gorionika na gas efikasnim modelima, kao i proširenje upotrebe energije iz obnovljivih izvora za grejanje vode.

„Okvirni sporazum koji su potpisali Vlada Republike Srbije i Vlada SAD-ea je omogućio da danas potpišemo i ovaj memorandum“, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. „ Drago nam je da je USAID od više gradova u Srbiji odlučio da podrži u ovome i naš grad. Verujemo da će ovo omogućiti dalje korake u unapređenju energetske efikasnosti i da ćemo kao grad dati puni doprinos tome. Sredstva i sve ono što će slediti u drugoj fazi verujem da će biti iskorišćeno na pravi način za unapređenje energetske efiksanosti koja će za posledicu imati i zadovoljstvo građana ali i uštede koje će obezbediti sam sistem“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde