Naslovna Društvo Sutra u Nišu maršira “Besmrtni puk”

Sutra u Nišu maršira “Besmrtni puk”

433
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 08.05.2019

I ove godine, četvrti put zaredom, Niš se pridružuje maršu “Besmrtnog puka”. „Besmrtni puk“ je tradicionalni marš, u kojem potomci boraca protiv fašizma marširaju ulicama gradova širom Srbije, nose fotografije svojih predaka, i time  simbolično podsećanje na slavne dane borbe protiv fašizma. Tako će biti i ove godine povodom obeležavanja 74. godišnjice Velike pobede u Drugom svetskom ratu nad fašistima.

Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša rekao je da će gradska  vlast  snažno podržati manifestaciju “Besmrtni puk”, koja se održava u našem gradu sutra, 9. maja u organizaciji društava rusko-srpskog prijateljstva i drugih patriotskih organizacija. Ovo je drugi put kao manifestaciju podržava i u njoj učestvuje lokalna samouprava.


Miloš Banđur

 “Učestvovaću lično i ove, kao što sam učestvovao i prošle godine, i pozivam sve naše građane da nam se pridruže. Neka dođu svi oni koji poštuju našu prošlost, istoriju, žrtve, stradanje našeg naroda, jer mi smo narod koji je uvek branio, štitio sebe, i na žalost uvek u sukobima bio izložen dejstvu višestruko jačeg neprijatelja. Naše žrtve i stradanje za slobodu su veličanstveni i grandiozni i mi time treba da se ponosimo. Uvek smo bili na pravoj strani, i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Dali smo veliki doprinos borbi protiv fašizma i nacizma i to treba da ističemo”.

Kako je Miloš Banđur rekao u “Besmrtnom puku “ najznačajniji učesnik biće general Vladimir Lazarević. On će najverovatnije govoriti i obratiti se učesnicima marša.

Banđur je objasnio da je grad Niš  bio deo velikog antifašističkog fronta i  zato što veličina žrtve i podviga ruskog i srpskog naroda u Drugom svetskom ratu to zaslužuje a čovečanstvo treba podsetiti kome duguje svoju slobodu.

Kako je kazao  “čast i zadovoljstvo je  biti u istom stroju sa građanima Moskve, Kurska, Belgoroda, Volgograda i stotine drugih gradova.

Predviđeno je da okupljanje građana koji učestvuju u maršu “Besmrtnog puka” i svečano polaganje venaca bude u 12.00 na spomenik poginulim sovjetskim pilotima i vojnicima ispred logora “Crveni krst”. Potom, simbolično u 12:44, “Besmrtni puk” će se poći bulevarom “12. februar”. Ovo je simbolično vreme  (12:44) po broju rezolucije koja garantuje teritorijalni suverenitet Srbije nad Kosovom. Marš će se  zatim nastaviti kejom  “Mike Paligorića” pored zgrade Banovine i preko Tvrđavskog mosta stići do  Trga Kralja Milana gde će u 13:30  biti položeni venci na Spomenik oslobodiocima Niša“.

Ideja o maršu potekla je iz Rusije, gde je 2011. godine ulicama ruskog grada Tomska marširalo pet hiljada ljudi noseći portrete svojih predaka koji su stradali u Drugom svetskom ratu od fašista. Istorija srpskog naroda tesno je povezana sa istorijom Rusije, što če se i ovom manifestacijom pokazati.

Da podsetimo Sovjetski vojnici u Nišu poginuli su 7. novembra, mesec dana nakon oslobođenja grada, u dejstvima američkih vojnika na kolonu sovjetskih vojnika i avio eskadrile koja je bila stacionirana na niškom aerodromu. Tada su poginule 23 osobe.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde