Naslovna Društvo Italijanske firme drugi spoljnotrgovinski partner Srbije i jugoistoka Srbije

Italijanske firme drugi spoljnotrgovinski partner Srbije i jugoistoka Srbije

239
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 07.05.2019

“  Ponosni smo na rezultate spoljnotrgovinske razmene Italije i Srbije tokom 2018. godine, kada smo dostigli maksimum, rekord koji je iznosio preko četiri milijarde evra ekonomske razmene”, rekao je danas Patricio Kozimi ekonomski ataše Ambasade Italije u Beogradu na sastanku  u Regionalnoj privrednoj komori Niš.

Komora italijansko – srpskih privrednika u saradnji sa Privrednom komorom Srbije – Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga organizovala je danas  poslovni skup Roadshow Serbia u Nišu. Cilj organizacije ovog skupa je predstavljanje rada i aktivnosti Komore italijansko – srpskih privrednika, njenih članova kao i umrežavanje sa italijanskom i lokalnom poslovnom zajednicom u datom okrugu.

 “ Drugi smo najvažniji parner republike Srbije, a sobzirom da težimo ka boljem, nadamo se da će ostati ovako i da ćemo još više napredovati.  Pozitivni podaci jesu da italijanskih firmi u republici Srbiji ima preko 600, ako ne i mnogo više, i imaju između 25 i 30 hiljada zaposlenih. To su brojke koje ukazuju na izuzetno povoljnu klimu, ambijent i nadam se da će tako ostati i da će se ta saradnja poboljšati, posebno u ovom regionu  gde smo danas”, dodao je Patricio Kozimi.  

Od 2002. godine Komora  italijansko- srpskih privrednika posluje na teritoriji Srbije predstavlja čvrsto utemeljenu strukturu, polaznu tačku od poverenja, kako za italijanske, tako i za srpske preduzetnike zainteresovane

Jedan od čanova Upravnog odbora Komore italijansko-srpskih privrednika Anino De Venecia objasnio je da  Komora italijansko-srpskih privrednika ima za cilj da podrži italijanske investicije i italijanske firme u koje su prisutne a ovde u Srbiji njihovom poslovanju, a njihov broj je prilično veliki.

“S druge strane tu smo i da započnemo još jaču i bližu saradnju sa Regionalnom Privrednom komorom Niš, koja je izuzetno značajna ovde, kako za strane i domaće firme. Tu smo na zajedničkom zadatku da danas prisutne firme podržimo jer naša Komora pruža podršku kako italijanskim, tako i lokalnim firmama, da zajednički to napravimo sa Reionalnom privrednom komorom Niša”

Anino de Venecia je dodao da su kljućne stvari koje se tiču i lokalnih preduzeća i domaćih firmi  razmena informacija i iskustva.

“Odlično znamo šta italijanske  i druge firme koje dolaze ovde imaju za cilj, šta žele da postignu, kako da sarađuju. S druge strane ovde nailazimo na stručnjake, na ljude sa iskustvom, i upravo ta razmena je ono što možemo da naučimo i da razmenimo jedni sa drugima , počevši od informacije do samog iskustva kako bismo što bolje zajednički poslovali. To dokazuje sama reakcija i poslovanje i ono što nama govore našie članice koje su ujedno i lokalne i strane firme.”

Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore Niš, potvrdio je  da  je Italija drugi spoljnotrgovinski partner na nacionalnom nivou, što se preslikava i na regionalnom nivou.

“ Italija je jedna od najrazvijenijih zemalja Evropske unije i samim tim sve sfere biznisa su aktuelne.  Dobro je da imamo izvoz prošle godine od 147 miliona evra, što predstavlja osam posto ukupnog izvoza na nacionalnom nivou koji imamo prema Italiji. To govori o jednoj pozitivnoj disproporciji u smislu da ovaj region ima bolju spoljnotrgovinsku razmenu u odnosu na druge regione u republici. U ovom trenutku najviše je zastupljena tekstilna industrija, kao što je “Prvi maj “ Pirot, “ Beneton” ,… Tu smo postigli najbolje rezultate. Imamo neke manje investicije koje su u toku i ta saradnja se produbljuje i dolazak predsednika mešovite Privredne komore i predstavnika Ambasade Italije biće prilika da i oni čuju od svojih članica, od onih koji su već investirali ovde kakva su njihova iskustva  a po svemu sudeći su im pozitivna.”

Komora  italijansko- srpskih privrednika pripada svetskoj mreži od ukupno  79  italijanskih  privrednih  komora  u  inostranstvu  (Assocamerestero),  prisutnih  u  ukupno  56  zemalja  sa  140 kancelarija i  preko 18.000 članica. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde