Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO da ne KAŽEM – KOGA BRIGA ZA SLOBODU MEDIJA

ŠTO da ne KAŽEM – KOGA BRIGA ZA SLOBODU MEDIJA

241
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 03.05.2019

Danas je 3 maj – Svetski dan slobode medija. Udruženje novinara Srbije pozvalo je Vladu da uspostavi dijalog s novinarima i medijima, uvažavajući standarde novinarske profesije i potrebe građana za pravovremenim, istinitim, nepristrasnim i potpunim informisanjem.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije čestitalo je svim novinarima i medijskim radnicima Svetski dan slobode medija, uz ocenu da sve relevatne institucije i pojedinci treba zajedno da se bore i zalažu za to osnovno pravo.

Ministarstvo navodi da je važno neprekidno isticati vrednosti osnovnih principa slobode medija, jer medijski radnici izveštavaju o svim pojavama i dešavanjima u društvu zbog čega je njihova uloga od velikog značaja.

Slobodni mediji i slobodna medijska reč temelj su demokratije i osnova jakih institucija, a demokratsko društvo nezamislivo je bez slobodnih i odgovornih medija, poručio je povodom 3. maja, zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Obaveza države je, kako je istakao, da zaposlenima u medijima obezbedi uslove za nesmetano bavljenje novinarskom profesijom i pozvao sve učesnike u javnom životu da se uzdrže od pritisaka i uticaja na rad medija.

Sve smo ovo, gotovo od reči do reči , čuli od Udruženja novinara, Ministarstva i zaštitnika građana i prošle godine. Po starom dobrom običaju na ovim našim balkanskim prostorima – na jedno uvo ušlo, na drugo izašlo.

A Zakon? Zakon kaze da je cenzura u Srbiji zabranjena Ustavom. Pravo na slobodu izražavanja i informisanja putem medija je zagarantovano međunarodnim i domaćim propisima, s tim što se garancije sadržane u zakonima ne sprovode dosledno. Slučajevi cenzure i autocenzure ni danas nisu retkost u zemlji.

Slučajevi cenzure i autocenzure ne da nisu retkost, nego su pravilo. Zato sto je konju lakše bez samara – sto bi neko stavljao glavu u torbu, kada unapred zna da je gubitnik? Ponašaš se ko svaki normalan čovek, hoću reći novinar, i ne boli te glava. A ako hoćeš da te boli…….e, onda slobodno mozeš da glumiš slobodnog novinara. Niko ti ne brani. Pitanje je samo koliko dugo ćeš da glumiš.

Srbija je, prema oceni organizacije Freedom House,”delimično slobodna” zemlja, a prema poslednjem Indeksu slobode medija , zauzima 59 mesto od ukupno 180 zemalja, čime je napredovola za osam pozicija u odnosu na 2015. Međutim, sudeći po mišljenju nekih stručnjaka, ovaj napredak je čisto statističke prirode, s obzirom da predstavlja posledicu pogoršanja situacije po pitanju medijskih sloboda u ostalim zemljama uključenim u Indeks pre nego konkretnog poboljšanja situacije u Srbiji.

Što će reći….nismo bolji zato sto smo bolji, nego smo bolji zato što su oni gori. Super, možemo malo da im se narugamo. Pokvarili se novinari u drugim zemljama, a mi nismo. Ali se nismo ni popravili……što nas je u krajenjem baš briga. Bolje je da si pri vrhu u lošem društvu, nego pri dnu u dobrom. Statistika je bitna. A po statistici mi imamo i dobre plate, a i dobro živimo.

Prema izveštaju Freedom House iz 2015, mediji i novinari u Srbiji su izloženi pritiscima političara i vlasnika pre svega u domenu uređivačke politike. Takođe, srpski mediji su u velikoj meri zavisni od oglašivača i vladinih subvencija, što ima za posledicu izloženost novinara i medijskih kuća ekonomskim pritiscima, kao što su neredovne plate, raskidanje ugovora, i slično.

Sve je to nama jasno – i novinarima i vlasnicima. Ali plivamo. Plivamo i vodimo računa da se ne udavimo, jer smo svi zavisnici jedni od drugih. I ćutimo. Pretvaramo se kao da ništa ne razumemo, a sve nam je jasno ko dan.

U okviru pregovora o članstvu sa Evropskom unijom, od Srbije se zahteva da uloži veće napore u cilju poboljšanja i garantovanja

slobode izražavanja i štampe. Prema reči Kristijana Mira, izvršnog direktora Reportera bez granica, “kao zemlja kandidat Srbija mora ozbiljno shvatiti značaj nezavisnosti novinara i potrebu za slobodnim medijima”.

Ma shvatili smo, i trudimo se. Al šta ste se navrzli na Srbiju? Bacite oko malo i na one koji su gori od nas. Pa na 59 tom smo mestu u 180 zemalja. A vi zapeli Srbija pa Srbija. Počistite malo svoje dvorište, a mi ćemo se ugledati na vas. Reporteri bez granica? Malo sutra bez granica. Videli smo te granice kada su izveštavali o Srbiji.

Sve nam je jasno, ali se pravimo blesavi.

3.Maja

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde