Naslovna Društvo U NIŠU ODRŽAN SAJAM OBRAZOVANJA I PROFESIONALNE ORJENTACIJE

U NIŠU ODRŽAN SAJAM OBRAZOVANJA I PROFESIONALNE ORJENTACIJE

391
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 25.04.2019

Tradicionalni Sajam obrazovanja i profesionalne orjentacije koji se održava u Oficirskom domu okupio je ove godine gotovo rekordan broj obrazovnih ustanova ali i posetioca. Na Sajmu se predstavilo 45 škola, srednjih i visokih, ali su svoje programe posetiocima ponudili i fakulteti. Sajam organizuju Nacinalna služba za zapošljavanje i grad Niš sa porukom da je ovo jedan od načina da mladi izaberu prava zanimanja koja će biti tražena na tržištu rada, ali i da na taj način grade budućnost u pravom smeru.Štandove su obišli i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala u Nišu, Boban Matić, kao i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski i predstavnici grada, pomoćnici gradonačelnikaNiša Marina Kostić i Goran Milosavljević.

“Pozvali smo đake iz preko 50 škola u gradu koji će na jednom mestu, pre nego donesu konačnu odluku o upisu, moći još jednom da vide šta je to što nudi obrazovni potencijal Niša”, kazao je Boban Matić,direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala u Nišu. “Sajam obrazovanja upravo iz tog razloga i organizujemo posle sajma zapošljavanja kako bi mladi sugrađani znali šta je trenutno traženo na tržištu rada”.

Matić je dodao da se na ovaj način brine o ljudskim resursima.

“Za grad su najbitniji ljudski resursi, ovi sada i one koje ćemo imati u budućnosti. Sajam obrazovanja je pokušaj kreiranja budućnosti našeg grada i naše države jer naši najmlađi sugrađani koji su danas ovde naša su budućnost”, istako je Boban Matić.

Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga je istakla da su ovakvi događaji jako značajni za mlade ljude.

“Ovakve prilike su zaista prave kada naši mladi ljudi koji se opredeljuju, a uglavnom i ne znaju u koju će srednju školu ili šta će da studiraju, da na pravi način izaberu svoje buduće zanimanje. Ono što ne ohrabruje to je da naša deca veće interesovanje imaju za gimnazije ili za neke škole koje nisu zanatske, ali ipak, polako ali sigurno, mi u Nišu i Nišavskom upravnom okrugu gubimo zanatlije. Na tržištu rada nemamo ni vodoinstalatere, ni varioce , ni metalostrugare. Onda se dešava nas neki pitaju zašto uvozimo radnu snagu”,rekla je Sotirovski navodeći primer Koridora deset gde na gradilištima možemo da zateknemo ljude koji tu rade, a došli su iz zemalja u regionu, iz Bosne, Albanije ili Rumunije.

“Sa druge strane ohrabruje podatak da imamo za 10.000 manje nezaposlenih nego prošle godine u isto vreme, a ono na čemu bi svi trebalo da radimo jeste da se mora više raditi na zapošljavanju i to će biti jedan od mojih zadataka u razgovorima sa ministrima da vidimo kako da pomognu otvaranjem novih fabrika. To posebno važi za Aleksinac i Ražanj gde je najveća stopa nezaposlenosti”, naglasila je Sotirovski.

Marina Kostić, pomoćnik gradonačelnika Niša Darka Bulatovića je dodala da svaki razvoj zahteva donošenje pravih odluka u pravom trenutku i upravo je Sajam obrazovanja prava stvar za donošenje prave odluke.

“Cilj sajma je promocija svih mogućnosti koje će budući učenici i studenti moći da iskoriste u skladu sa svojim potencijalima, odnosno planovima za budućnost i pravu karijeru”, kazala je Marina Kostić.

Na Sajmu se predstavila i Srednja stručna škola koja je, zapravo spoj dve tehničke škole, i trenutno je najveća srednja škola u gradu regionu i po broju đaka i po broju profila. Ova škola svojim budućim đacima od septembra nudi i novo zanimanje sa kojim su osnovci mogli da se upoznaju na Sajmu, a koje je izuzetno traženo na tržištu rada.

“Tehničar grejanja i klimatizacije je novi smer koji nudimo učenicima od ove godine”, kaže Petar Vujović, profesor stručnih predmeta u Srednjoj tehničkoj školi. “Učenici koji završe ovaj smer dobijaju sertifikat koji južno od Beograda izdaje samo naša škola sa kojim će moći da otvore radnju i bave se ovim poslom. Ovo je smer koji obrazuje za posao koji nikada neće nestati. Za razliku od drugih škola deci nudimo nešto. Učenici koji završe saobraćajni smer dobijaju dozvalu za B kategoriju, a neki smerovi i C kategoriju”.

Gotovo po pravilu kada se radi o fakultetima najveće interesovanje je vladalo za Filozofski fakultet ispred čijeg je štanda bila i najveća gužva.

“U više navrata godišnje organizujemo otvorena vrata i prisutni srednjoškolci samo potvrđuju to da za naše departmane vlada veliko interesovanje, posebno za Departman za socijalni rad i socijalnu politiku”, ističe Dušan Aleksić, PR Filozofskog fakulteta u Nišu.

Anđela Vasić je srednjoškolka koja je obišla sve štandove na Sajmu, ali je zainteresovana za pedagogiju i Filozofski fakultet.

“Volim da radim sa decom i zato sam se opredelila za Filozofski. Mislim da će to biti moja konačna odluka”, kaže Anđela

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde