Naslovna Društvo Dečji kulturni centar , JKP Medijana i Zoo planet u druženju sa...

Dečji kulturni centar , JKP Medijana i Zoo planet u druženju sa decom učili ih kako da štite planetu Zemlju , biljke i životinje

383
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 22.04.2019

Danas se širom sveta obeležava Dan planete Zemlje čime se želi da se ojača svest i poštovanje prema prirodi. Dan planete Zemlje službeno se obeležava od 1992. godine. Na predlog bolivijske vlade 2009. godine skupština UN je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.Obeležavanju ovog dana koji se slavi u 150 zemalja pridružio se i grada Niš i Dečji kulturni centar.

„Želimo da danas skrenemo pažnju koliko je bitno da zaštitimo planetu zemlju i sav biodiverzitet na njoj.


Sandra Petković – direktorka Dečjeg kulturnog centra

Ćovečanstvo ima budućnost ako je  imaju sva živa bića . Svedoci smo izumiranja pojedinih životinjskih i biljnih vrsta i njihove ugroženosti. Žali o da ukažemo deci od najranijeg detinjstva da je veoma bitno da se osćamo kao deo prirode i da se trudimo da je zaštitimo. Neosporna je činjenica da trošimo vodu više nego što nam je potrebno a to je resurs koji nije nadokadov za čovečanstvo i time se uništava životna sredina, vazduh koji udišemo. Naša je želja da park Ćair u kome svakodnevno hiljade naših sugrađana provode svoje vreme  zaštitimo „ rekla je Sandra Petković, direktorka Dečjeg kulturnog centra. na velikoj manifestaciji koju je ova kulturna ustanova organizovala u parku Čair.

Deca koja su danas bila u Dečjem kulturnom centru učestvovala na nekoliko  radionica koje je organizovao Dečji kulturni centar.  

„Deca imaju priliku da okače kućice za ptice koje su pravili u ranijim radionicama, da svi zajedno zasadimo jedno drvo i oplemenimo park „Čair“ . U tome imamo pomoć drugih udruženja koje se bave zaštitom životinja i biljaka“.

Dušan Stojanović i njegovi volonteri  iz „Zoo planeta“ obradovali su decu životimanjama koje su doveli u park „Čair“. Oni su sa decom razgovarali o toma kako misle da može da se spreči napuštanje životinja . Pored toga sa odraslima su razgovarali o tome kako da utiču na izmenu krivičnog zakonika i uvođenja kaznenih mera i njihovog sprovođenja kada su u pitanju zlostavljanje i zanemarivanje ivotinja.

„Borimo se za to da ukoliko neko zlostavlja životinju može odmah da s oduzme od vlasnika“

„ Ovde smo sa Dečjim kulturnim centrom . Tu su i naši prijatelji iz Beograda , Orka, ogranizacija koja se bavi brigom o životinjama . Veoma je važno, pogotovu za naše najmlađe da se ukaže na problem koji sami pravimo iz godine u godinu i da radimo na kvalitetnijem ophođenju prema prirodi i u  pogledu zaštite prirodnih staništa i u pogledu životinja. Iz dana u dan mnogo strogo zaštićenih vrsta nestaje sa ove planete i mi se borimo da kroz vazne akcije, edukacije, filmove ukažemo na značaj očuvanja zaštičenh vrsta , prirodnih dobara. Priroda nam vraća nemar prema njoj na različite načine“ rekao je Dušan Sorjanović iz Zoo planeta.

Među decom koja su se družila sa životninjama, bile su Teodora i  Danica i mnogo njihovih drugarica koje su iz škole došle u park Čair.One su došle, kako su rekle sa svojim odeljenjem i učiteljicom, da se igraju sa životinjama.

„Došla sam da posetim ove prekrasne životinje. Obožavam životinje. Imam kucu u vikendici. Ovd sam ponovo videla konja koga sam jahala koji se zove Paki, jako mi je nedostajao i baš sam se obradovala. Zaprepastila sam se kad sam ga videla“ rekla je Teodora.

I Danica se radovala susretu sa konjima .

„ Deca treba da se druže sa životinjama, da se igraju sa njima, da ih hrane, daju vode. Imam macu kod moje bake. Dajem joj hranu. Kupam je kad treba. Treba čuvati životinje. Kad vidim životinju na ulici odmah  želim da je čuvam  i ne želim daž ivotinje budu na ulicama“

U susred Dečjem kulturnom centru izašlo je javno komunalno preduzeće Medijana koja je darivala sadnicu kako bi se par Čair oplemenio , i drvo je zasađeno neposredno ispred same ustanove.


Marija Karličić Stanković

„JKP Medijana je odgovorno društveno preduzeće. Kao i većinipoziva za očuvanje životne sredine odazvalo se i danas Dečjem kulturnom centru. Donirali smo jednu sadnicu koju smo posadili i nadamo se da ćemo uspeti da učestvujemo u dodatnoj edukaciji mladih kako da što više čuvaju okruženje oko nas. Nama će pomagati tako što neće bacati đubre, odlagati komunalni otpad na mestima na kojima koja za to nisu određena“, rekla je Marija Karličić Stanković iz JKP Medijana.

Medijana je prošle godine razvila jedan projekat koji se zove „Eko heroji“ gde je decu niži tazreda edukovala po svim osnovnim školama kako da pravilno odlažu komunalni odpad i kako da zaštite životnu sredinu . Deca edukuju svoje roditelje kako da to ispravno rade.

Ova akcija je naišla na dobar odziv, svim projekcijama je prisustvovao „čistač men“ gde su deca pokazala inicijativu i želju da postanu deo njegovog tima da sa ljudima oko sebe učestvuju u čišćenju grada.

 Akcijaši su pomogli u sređivanju prostora ispred ustanove a Fernande Jara , sugrađanka koja se iz Brazila koja se doselila i grad Niš , govorila je o rekama svoga kraja i o zaštiti reke Amazon.

U kulturno umetničkom program učestvovale su balerine Baletskog studija Marije Senćanski, fokllorna grupa „Mozaik“, hor i dečje pozorište Dečjeg kulturnog centra. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde