Naslovna Društvo Zvončićima, venčićima i knjigama na poklon deci Gradska opština Medijana obeležila...

Zvončićima, venčićima i knjigama na poklon deci Gradska opština Medijana obeležila Lazarevu subotu

262
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 20.04.2019

Park Svetog Save ispred Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene danas pre podne bio je prepun najmlađih, od onih u kolicima do malo većih. Svi oni došli su po svoj zvončić i venčić za glavu od vrbovog pruća i cveća. Ove poklone, simbole jednog od najlepšeg praznika, u narodu poznatog kao Vrbica ili Lazareva subota, dobili su od Gradske opština Medijana. Kako kažu u GO Medijana ove poklone su  spremili, kao i svake godine u saradnji sa sveštenstvom Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene i Odredom izviđača „Vožd Karađorđe“.

Darivanje za Vrbicu tradicija je najveće gradske opštine. Ovog puta uz venčiće i zvončiće deci su podeljene i knjige.

Predsednik Skupštine GO Medijana, prof. dr Žarko Ranković naglasio je da je ovo jedna u nizu manifestacija koje za najmlađe stanovnike Niša organizuje najveća niška opština, u želji da sačuva tradiciju i praznik „dečije radosti“ učini što radosnijim i zanimljivijim novim generacijama.

“ Tradicionalno godinama Gradska opština Medijana svojim najmlađim sugrađanima želi da ulepša ovaj veliki hrišćanski praznik deleći im venčiće, zvončiće i knjige. Nadam se da će se ova tradicija čuvati godinama i ja sam svoj dečici poželeo da izrastu u dobre i časne ljude, da se bave sportom i poželeo im srećnu budućnost u Srbiji koja će imati svetlu budućnost. Vidite i sami koliko je puno naših sugrađana koji su doveli svoju decu i mi smo srećni što je svake godine sve veći broj dece”, rekao je prof. dr Žarko Ranković za Gradski portal 018.

 Gradska opština Medijana čini sve da se povećava natalitet

“Gradka opština Medijana vodi izuzetno brigu o pronatalitetnoj politici. Mi svake godine subvencionišemo naše sugrađane koji imaju potrebu da svoje potomstvo reše putem vantelesne oplodnje”, dodao je dr Ranković.

Jedna od mnogobrojne dece koja je došla u crkvu i dobila poklon je i Mina Stanković. Ima pet godina i sa bratom Aleksom koji ima godinu dana dobila je poklone.

“Sviđa mi se ovde u Parku gde se igram i dobila sam poklone za praznik, zvončić i venčić za glavu. Dobio je i moj brat koji ima godinu dana i sva druga deca. Znam kako se zove ovaj praznik – Lazareva subota.

Na stotine dece sa mamama, tatama, bakama i dekama tiskali su se da dobiju poklone. Kkao i svake godine bilo veliko interesovanje da se dođe do „medijaninog“ zvončića brižljivo upletenog vrbovog venčića i knjige koja je ove godine pratila 11. Medijanin festival dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu.

Lazareva subota koja pada uoči Cveti, posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos posle četvorodnevnog prebivanja u grobu vaskrsao iz mrtvih.

Hrišćanski praznik Lazareva subota praznuje se kao poseban, vrlo živopisan običaj poznat pod imenom Vrbica. Ovog dana bere se olistalo pruće od vrbe preko koga se prenosi snaga zelenila na decu i odrasle. U ovom običaju sačuvani su ostaci verovanja u kojima vrba zbog svog bujnog rasta ima veliki značaj u narodnom životu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde