Naslovna Društvo Vesna Antić iz Ministarstva turizma– Niš je od zaostale destinacije postao...

Vesna Antić iz Ministarstva turizma– Niš je od zaostale destinacije postao jedna od vodećih turističkih destinacija sa stalnim rastom broja turista

470
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 18.04.2019

“U 2018. godini u Srbiji je ostvaren rekordan broj turista, blizu tri ipo miliona, što je porast od 11 posto u odnosu na 2017. godinu. Izjednačio se broj domaćih i stranih turista rekla je  na otvaranju jubilarnog, 20 po redu Sajma turizma i aktivnog odmora  u Nišu savetnica ministra turizma Vesna Antić koja je govorila u ime potpredsednika Vlade i ministra trgovine , turizma i telekomunikacije Rasima Ljajića.  

“Ministar Ljajić voli kada pričamo o brojkama jer onda prazne reči potkrepljujemo podacima. rekla je savetnica Antić i dodala da je “ Niš je u prošloj godini posetilo ukupno 123 hiljade turista, što je rast od 15 posto u odnosu na 2017. godinu. Domaćih je biilo 50 posto, što je rast od sedam posto a stranih turista je bilo 73000 što je rast od 21 odsto.

“Namerno smo istakli ove brojke da podelimo sa vama šta je to egzatno, što turizam daje ne samo Srbiji, Nišu i Regiji. Ono što je posebno važno za razvoj Niša je što broj turista raste ne samo tokom letnjih meseci kada Niš može najviše  da ponudi, već tokom čitave godine, i u pred i u post sezoni. To je upravo rezultat vaše intenzivne kampanje i promocije grada Niša kako po Srbiji tako i po najvažnijim tržištima za Niš, poput Bugarske, Grčke, Rumunije ali i Nemačke Kine, Turske i Italije” , rekla je Vesna Ilić.  

Ona je potencirala da na ovakav rast broja turista ima  uticaj postojanja  Aerodroma  i novih linija. Kako je rekla ta činjenica je dovela do toga da čak 43 posto turista dolazi u Niš avionom. Kolima dolazi oko 40 posto turista.

“Brojke jesu važne jer kada se podvuče crta i vidi se koliko je ministarstvo uložilo u važne turističke projekte zajedno sa lokalnom samoupravom, to sve daje rezultate pa evo da kažž+emo da su sada značajna sredstva uložena u obnovu niške Tvrđave. U toku je projekat održavanja javnog parka u Niškoj banji a godinama se pruža podrška i jednom od najboljih džez festivala, Nišvil” dodala je Vesna Ilić

Ona je rekla da je prošlo vreme kada se sa tugom konstatovalo  Niš nepravedno zaostaje za turističkim destinacijama u Srbiji.

“Niš je hrabro uhvatio priključak i postao u međuvremenu jedana od vodećih destinacija u ovom delu Srbije. Prema jednom zanimljivom istraživanju hotelijera i restoratera u prethodnoj godini u Nišu je bilo 78 posto turista iz Evrope”, dodala je Ilić koja je rekla da opularnosti Niša doprinose i Filmski susreti i Kup radivoja Koraća koji je pet godina bio u Nišu ali “ i ne manje važno uspeh Radničkog iz Niša prošle godine pa je sve to doprinelo da je 72 odsto ispitanika reklo da su o Nišu najviše saznali zahvaljujući internetu. Zbog digitalne promocije grada nadam se da ćete koristiti popularne haš tegove i da ćemo svi na taj način učestvovati da Niš bude vidljiviji i na društvenim mrežama”, izrzila je nadu savetnica ministra turizma.

Na kraju svog obraćanja prisutnim savetnica ministra Ljajića rekla je da “Brojke su brojke ali Niš ne bi bio ono što jeste da nema ono što je Stevan Sremac opisao a to je duh i dušu koju vi delite sa celim svetom a imate i jedinstvenu priliku da izgradite i gastronomski imidž uz aktivan odmor” .

Na otvaranju Sajma turizma iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija bila je prisutna i pomoćnica ministra Vera Božić Trefalt.  

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde