Naslovna Društvo Otvoren Sajam turizma i aktivnog odmora u Nišu – 20 po redu

Otvoren Sajam turizma i aktivnog odmora u Nišu – 20 po redu

277
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 18.04.2019

U prisustvu velikog broja gostiju i učesnika danas je u Nišu, u hali Čair otvoren tradicionalni, jubilarni 20. Sajam turizma i aktivnog odmora. Svečanom otvaranju Sajma prisustvovali su i predstavnici Ministasrtva turizma, trgovine i telekomunikacija Republike Srbije, pomoćnica ministra Vera Božić Trefalt i savetnica ministra Vesna Antić, kao i predstavnici grada Niša, gradonačelnik Darko Bulatović sa saradnicima i veliki broj turistikčih poslanika iz Srbije i regiona, ali i inostranstva.

Kako je rečeno na otvaranju Sajma prošlogodišnji  sajam je bio dobro mesto susreta turističke privredeponude i tražnje i mesto za poslovne dogovore, prezentacije ali i razmenu inovativnih ideja i sadržaja. “Očekujemo da će ovogodišnji nadmašiti prošlogodišnji rekord posetilaca, učesnika i izlagača”

Savetnica ministra Vesna Antić pozdravila je prisustne čestitajući domaćinu na odličnoj organizaciji cele manifestacije.

Ispred Grada Niša, gradonačelik Darko Bulatović poželeo je dobrodošlicu svim uvaženim gostima koji će naredne dane provesti u Nišu.

“Lepi dani i lepe godine stoje pred ovim gradom, lepa budućnost, posebno kada su u pitanju turistički sadržaji i ponuda”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. “Činjenica da smo od 2015.godine povećali broj turista za više od 80 procenata. Posle toliko decenija shvatili smo značaj turizma kao jedne zaista rastuće grane privrede. To je činjenica koja nas tere na to da planiramo budućnost, razvoj, broj ljudi koje ćemo sačekati”.

Bulatović je posebno izdvojio, kada je, u pitanju planiranje, sredstva koja grad izdvaja za razvoj turizma.

“U zadnjih nekoliko godina za 50 posto smo povećali izdvajanja za promociju grada i turistički potencijal”, dodao je Bulatović. “Ove godine se izdvaja više nego ranije za ovu oblast. Niš posle toliko godina sređuje svoje centralno uže jezgro. Krenuće ove godine i sređivanje Niške Banje. Ove godine biće izdvojeno 105 miliona za najlepšu Tvrđavu na Balkanu. Ulažemo i u arheološko nalazište Mediana, nova ulaganja u nova istraživanja, rekonstrukcija Narodnog muzeja”.

Bulatović je dodao da kulturno nasleđe koje Niš ima dodatno oplemenjuju festivali koji se održavaju u gradu, Nišvil, Filmski susreti, Horske svečanosti, Muzički edikt i odnedavno uveden festival Evergrin.

“Najznačajniji je naš aerodrom koji je prava podrška razvoju turizma i stvaranju ambijenta i klime koja će pomoći da posle toliko vremena zaostajanja grad stane na svoje noge. Do 2015.godine na niškom aerodromu nismo imali avioletova niti gostiju sa aerodrome. Od 2015.godine do danas novih 10 velikih i značajnih destinacija, a od jula ove godine i novih 12 linija. Od juče je vraćana i linija za Malme”, naglasio je Bulatović.

U ime domaćina i organizatora goste Sajma je pozdravio Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niša.

“Ove godine su predstavnici TON-a obišli puno ovakvih manifestacija, počev od januara preko Ljubljane, preko Beča,Berlina, Sofije, Soluna i Atine i svake godine povećava se broj destinacija. Raste i broj turista i broj linija na aerodromu Niš i sadržaji u Nišu i nadam se da će tako i da ostane”, naglasio je Uroš Parlić i dodao da je želja svih u Nišu usmerene ka tome da se turisti u gradu osećaju što bolje.

Ove godine na manifestaciji koja, kko je rečeno, postaje sve ozbiljnija na mapi turističkih događaja ,predstaviće se preko 120 izlagača iz zemlje i regiona. Pored izlagača iz Srbije tu su izlagači iz Republike Srpske, Crne Gore, Bugarske i Grčke.

Odlična prilika da se predstavi neka turistička destinacija je degustacija gastro specijaliteta . Ono što se svako treba da proba u Nišu je niški burek. Sve vreme trajanja Sajma na štandu “Ukusi i vina s juga” posetioci Sajma će moći da se upoznaju sa načnom pripreme ovog specijaliteta.

Na otvaranju Sajma učestvovao je Ženski hor Studenskog kulturnog centra i plesni klub “Fenix” iz Niša.

Sajam će biti otvoren do 20.avgusta, a posetioci će moći da posete štandove od 10 do 19 sati, a na dan zatvaranja od 10 do 17 sati.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde