Naslovna Društvo Raste interesovanje za hraniteljstvom

Raste interesovanje za hraniteljstvom

95
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 16.04.2019

Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu, koji je  osnovan je 2011. godine, trenutno brine za oko 600 dece u  29 opština pet upravnih okruga –  Nišavskom, Topličkom, Jablaničkom, Pčinjskm i Pirotskom. Deca su smeštena u  400 hraniteljskih porodica, ali taj broj stalno varira  i to ne nedeljnom nivo,  rekao je Sreten Jorgačijević, realizator edukativnih programa za hranitelje Centra za porodični smeštaj.

Jorgačijević kaže da je interesovanje za bavljenje hraniteljstvom veliko, i da se taj  broj permanentno povećava.

„Trenutno imamo u tri mesta obuku budućih hranitelja. U jednoj grupi je po deset potencijalnih  hraniteljskih porodica. Imamo  od 25 do 28 porodica koje su na obuci“, kaže  Jorgačijević, koji dodaje da  bi neko bio hranitelj, pored zakonom propisane dokumentacije, mora da ispunjava i druge uslove. Zakonski uslovi su –  da nije osuđivan, pod istragom, da ima stambene uslove, ali kako potencira , neophodno je da to bude  funkcionalna porodica.

„ Sa svakom porodicom radimo intervju u kućnim uslovima da bi se uverili kako ta porodica funkcioniše. Ako ispunjava te uslove ide se na sledeći korak a to je priprema  porodice kroz 11 radionica. Obuka traje dva ipo meseca. Nakon obuke procenjujemo hranitelje. I oni sami nakon obuke imaju jasniju sliku o tome da li žele i mogu da budu hranitelji. Obaveze i odgovornost hranitelja su velike. Zato oni imaju pravo na svoju samoprocenu“.  

Podobnost hranitelja se preispituje u redovnom postupku nakon dve godine i produžava se ili ukida.

Često se čuje mišljenje da hranitelji decu čuvaju isključivo zbog novca. O tome da li pojedini hranitelji pristaju da budu to samo zbog novčane nadoklane Jorgačijević kaže:

„ Različiti su motivi zašto se neko bavi hraniteljstvom. Mi te motive hranitelja procenjujeno. Primarno je da postoje altruistički motivi, ljubav prema deci  a njihova motivacija se vremenom menja. Prihvatljivo je da taj posao hranitelj može da obavlja i da za to ima nadoknadu. Kada hranitelj ne ispuni očekivanja on gubi podobnost za bavljenje hraniteljstvom. To nije čest slučaj ali se dešava. Otprilike dve do tri porodice u toku godine izgube ovo pravo“.

Kada se angažuju hranitelji za brigu o nekom detetu postoje dve vrste nadoknade. Jedna je nadoknada za potrebe dece u iznosu od 25.000 dinara.  Ukoliko su školska deca ona imaju i džeparac u iznosu od tru ipo hiljade. U toku školske godine deca u hraniteljskim porodicama imaju besplatnu ekskurziju koju škola organizuje za đake, besplatne udžbenike. Hranitelj za brigu o detetu ima nadoknadu, kao jednu vrstu plate u iznosu od  16. 000 dinara.  

Hraniteljska porodica može imati najviše troje dece na hraniteljstvu, osnosno dvoje ako su deca ometena u razvoju. Mogućnost da se u jednoj porodici nađu više od troje dece predviđena je kada su u pitanju braća i sestre.

Dete ostaje u hraniteljskoj porodici sve dok se redovno školuje, a najduže do 26. godine, a takvih primera je u ovom kraju bilo mnogo.

„Imamo veliki broj slučajeva da deca u hraniteljskim porodicama završe fakultet i do kraja studija žive u hraniteljskoj porodici. Uglavnom su dobri studeti i završe školovanje pre 26. godine“.

  Kako kažu u Centru deca u hraniteljskim porodicama imaju sve mogućnosti za normalan i ravoj u porodici koja ih prihvata  na brigu i čuvanje. 

„Deca se uključuju u razne sportske klubove, dečje centre, sarađujemo sa opštinama, naročito sa opštinom Medijana. Nedavno smo sa opštinom Medijana organizovali  sedmodnevni odmor dece u odmaralištu Divljane. Šaljemo decu na sve skupove koje organizuje opština Medijana. Tako su se deca družila i sa dečjim pesnicima. U toku leta im je bogat program. Sve što oni organizuju pozivaju nas. Deca se uključuju u slobodne aktivnosti, kako bi  razvijali svoje portencijale, interesovanja, talente, i kako bi svoje kapacitete razvili do maksimuma. Zavisno od resursa koje poseduje lokalna sredina gde deca žive mi pokušavamo da te resurse prepoznamo i da ih angažujemo. Tamo gde ima akva park decu uključujemo u školu plivanja, gde ima sekcije za razne sportove uključujemo ih prema interesovanjima u te sportove…“

Gradska opština Medijana ima svoj fond za hraniteljstvo. Sredstva u taj fond prikupljaju se od usluga koje korište zaposleni i finkcioneri u bifeu zgrade ove gradske opštine.

Da podsetimo u februaru ove godine 10-oro dece iz hraniteljskih porodica provelo je deo zimskog raspusta o trošku opštine u Divljani. U ovoj opštini planiraju da produže sa ovom praksom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde