Naslovna Sve vesti Aleksinac Održana četvrta akcija “Aleksinačke planine”

Održana četvrta akcija “Aleksinačke planine”

209
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 15.04.2019

U nedelju, 14.aprila 2019.godine, Planinarski klub “Železničar” iz Aleksinca uspešno je organizovao četvrtu akciju “Aleksinačke planine” ili “Planine Aleksinačke kotline”, čije je odredište bio vrh Ravan (1116 m), na krajnjem istočnom delu planine Ozren. Karakteristika ove akcije je da se svake godine menja odredište na koje se planinarke i planinari penju, i na taj način “obrazuje krug” oko područja Aleksinačke kotline. Prva u ciklusu ovih akcija održana je 2016.godine na Sedom vrhu iznad sela Subotinac, 2017.godine uspon je izvršen na planinu Bukovik iznad sela Mozgovo, a 2018.godine odredišta su bili vrhovi Strikovac i Čardak iznad sela Bovan.

Sada je na red došla Ozren planina, masivno planinsko područje na severoistoku Aleksinačke kotline. Trasa uspona do vrha Ravan počela je u selu Prekonozi, i vodila je preko kosine Babatija i raskrsnice Tri hrasta. Staza je bila izvanredno pripremljena od strane organizatora, a teren takav da se uspon gotovo nije ni osetio. Sve se odvijalo ravnomerno, lagano, vreme je bilo oblačno, ali suvo. Učestvovalo je tačno stotinu planinarki i planinara sa područja juga Srbije, a Planinarsko društvo “Preslap” iz Niša, učestvovalo je sa 25-oro planinarki i planinara. Dužina staze u oba pravca bila je 13 kilometara, s tim što je silazak sa vrha Ravan izveden istočno od kosine Babatija.

Svi koji su krenuli na trasu, bez problema su je i prešli. Glavni vodič na trasi bio je Berislav Trajković, istaknuti sportski radnik sa juga Srbije i idejni tvorac ove manifestacije. Na vrh Ravan izašli su i đaci iz Osnovne škole “Ljupče Nikolić” iz Aleksinca, ali i junak Ilija Miletić, petogodišnjak iz Sokobanje, kome ovo nije prva planinarska akcija. Snažan ton akciji dala je i legendarna, stogodišnja Jelena Minardi iz Niša, koja je svoje detinjstvo i mladost provela u okolini Aleksinca i Sokobanje, i koja je oko sela Prekonozi prepešačila par kilometara

Na putu ka vrhu Ravan, bilo je puno mesta sa kojih se pruža lep vidik, koji bi bio i lepši, da vreme nije bilo oblačno. Ceo ovaj kraj je pitom, blag, plodonosan, i predstavlja pravu oazu netaknute prirode. Sam vrh Ravan je jedino u šumi, ali to nimalo ne narušava jedan fantastičan plannarski ugođaj.Po završetku akcije, bio je priređen i prigodan kulturni program, a poslužen je i besplatan ručak.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde