Naslovna Društvo Uspešno izvedena akcija prelaska planine Kalafat

Uspešno izvedena akcija prelaska planine Kalafat

84
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 24.03.2019

Uz finansijsku podršku grada Niša i logističku podršku Osnovne škole “Karađorđe” iz Gornjeg Matejevca, Planinarsko društvo “Preslap” organizovalo je planinarsko-rekreativno-edukativnu akciju na planini Kalafat, u blizini Niša, severno od gradskog jezgra. Učestvovalo je impozantnih 220-oro planinarki i planinara iz Niša, Čačka, Aleksinca, Sokobanje i Donjeg Dušnika, a među njima i učenici osnovnih škola “Karađorđe” iz Gornjeg Matejevca, “Radoje Domanović” iz Niša, “Ljupče Nikolić” iz Aleksinca i “Ratko Vukićević” iz Niša.

Vreme je bilo idelano, prolećni dan je omogućio da se ionako ne previše teška trasa akcije, pređe lagano i bezbedno. Ukupno je pređeno 16 kilometara, od Knez sela, preko izletišta Gradac, raskrsnice Sliva, vrha Kalafat (837 m), manastira Svetog Jovana, Temenog vrha (730 m), crkve Svete Trojice ili “Latinske crkve”, do škole “Karađorđe” u Gornjem Matejevcu.Vodički tim činili su Miroslav Dokman, Dejan Radojlović, Petar Ratković i Miloš Stamenković.

Planinarsko-rekreativni aspekt akcije ogledao se u usponu na dva vrha planine Kalafat, za šta nije bio potreban preveliki napor.Edukativni aspekt akcije realizovan je kroz izuzetno nadahnuta istorijska predavanja Vladana Stojiljkovića, istoričara i istraživača iz Niša, brata poznatog pisca Dejana Stojiljkovića. Vladan Stojiljković održao je četiri istorijska časa na mestima gde je planinarska družina pravila duže pauze: na izletištu Gradac, u manstiru Svetog Jovana iznad Gornjeg Matejevca, na platou ispod Temenog vrha i kod “Latinske crkve” u Gornjem Matejevcu. Obrađeno je više temaa, kao što su antička istorija Niša i lokaliteta na severnom obodu grada, period turske vladavine, boj na Čegru, buna iz 1841.godine, oslobodilački poduhvati 1878, 1918 i 1944.godine, istorijat manastira Svetog Jovana i “Latinske crkve”.Na kraju akcije, svim učesnicima je u dvorištu Osnovne škole “Karađorđe” poslužen bespaltan ručak.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde