Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO da ne KAŽEM – VICKASTI DŽEJMI ŠEJ

ŠTO da ne KAŽEM – VICKASTI DŽEJMI ŠEJ

44
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 23.03.2019

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila da je bombardovanje SR Jugoslavije bilo greška drugih, i da oni treba da budu svesni greške agresije nad nedužnim stanovništvom.

Prevelika ocekivanja premijerke Brnabic……..da budu svesni. Ako budu svesni, morace da isprave niz naknadnih gresaka izazvanih bombardovanjem. A to podrazumeva i gresku sa Kosovom. Kad ce to biti? Rekla bih NIKAD, pa ni tad.

Odgovor na ovo pitanje dao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. On je izjavio je da zapadne zemlje prikrivaju zločine počinjene tokom vojne operacije NATO-a u Saveznoj Republici Jugoslaviji 1999. godine.Gurnuli zločine pod tepih zvani “Milosrdni anđeo”, I boli ih uvo sto je taj njihov anđeo oterao u smrt onolike ljude.A mi treba da sve da zaboravimo, jel tako?

Ne treba, naravno. Posebno ako dobro poznajemo igrače poput Džejmija Šeja, portparola NATO-a u vreme bombardovanja, koji je izmislio onaj drugi, specifičan za bombardovanje , termin – “kolateralna šteta”. Tako su svi, koji su izgubili živote za vreme bombardovanja, od Šeja prozvani kolateralna steta.

Ta konstrukcija zaista odslikava jednu distancu prema stvarnosti, ljudima kojima je naneta bol. Shvatio je to i Džejmi, ali kasno. “Trebalo je da budemo oprezniji u korišćenju vojne terminologije koja je kontraproduktivna u široj javnosti”, rekao je. Trebalo je, ali nije. Uostalom terminiologija je sasvim marginalna stvar, ako ga to toliko zabrinjava. Bilo bi prirodnije da ga zanimaju izgubljeni životi onih, koji nisu imali baš nikakve veze ni sa politikom, ni sa vojskom ni sa bilo čim što može biti uzrok rata. Iako to i nije bio rat, ali nazovimo ga tako. Nekako mora da se zove. Dve decenije kasnije, Šej zna šta bi promenio. “Da moram da radim Kosovo ponovo, a drago mi je što ne moram, govorio bih o nenamerno izazvanom bolu prilikom ubijanja civila. Ali to je sve naknadna pamet – u to vreme, pod velikim ste pritiskom, ne spavate mnogo i pravite greške, a i to je ljudski.”

Džejmi Šej je tada, dakle, bio mnogo zauzet, pa mu se termin “kolateralna šteta” oteo. Bio je neispavan i pod pritiskom, kaže. A kada čovek ne spava, on pravi greške, mudro zaključuje i dodaje…..da je to “ljudski”.

Citati od Endija Vorhola i Frenka Sinatre do Harija Trumana – razgovor sa Džejmijem Šejom pokazuje da portparol NATO-a od vremena bombardovanja Jugoslavije nimalo nije promenio svoj osobeni slikoviti stil izražavanja. Ali promenio je život – posle 1999. godine nije dolazio u Beograd, mada kaže da je pre bombardovanja imao prijatelja u Srbiji. I opet mudra citati………”Američki predsednik Hari Truman je rekao – ako želite prijatelja u Vašingtonu, kupite psa. Možda to važi za mene i Beograd – možda je jedini način da imam prijatelja u Beogradu, da nabavim psa. ” Pod uslovom, naravno, da psa sa sobom povede iz Amerike. Ovi naši bi ga rastrgli bez pardona. I dok je u Beogradu omražen jer mu je pripisano autorstvo nad konstrukcijom “kolateralna šteta” za civilne žrtve NATO projektila……. u Prištini, gde povremeno odlazi, dočekuju ga kao – heroja.

“Možda bih ja želeo da je taj odnos nešto ravnomerniji, ali to ne možete da kontrolišete. Sto je sasvim normalno. Kad covek ide srcem, a ne razumom….rezultat je “kolateralna steta”. A mi, ovde u Srbiji, bi trebalo da ga razumemo i oprostimo mu, sto je bio neispavan kada smo bombardovani.

23.Mart

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde