Naslovna Društvo Slavica Đukić Dejanović – Za dodelu podsticajnih sredstava javilo se 110 gradova...

Slavica Đukić Dejanović – Za dodelu podsticajnih sredstava javilo se 110 gradova i opština a predviđena sredstva 650 miliona

48
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 23.03.2019

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za unapređenje međugeneracijske saradnje i solidarnosti prof. dr Slavica Đukić Dejanović govorila je na predavanju posvećenom merama populacione politike organizovanom na Univerzitetu u Nišu.  Tema tribine bila je “ Zašto mladi odlaze iz Srbije “.

Slavica Đukić Dejanović kazala je da u Srbiji svakoga dana ima za 104 manje stanovnika u odnosu na prethodni dan.


Slavica Đukić Dejanović

“ Osnovni razlog je što je broj žena koje rađaju u Srbiji  sve manji, što je odloženo rađanje jer se prvo dete rađa sa 29 do 33 godine i naravno zbog migracija”.

Nedavno istraživanje  koje je rađeno sa Statističkim zavodom Srbije  a obuhvatilo je  11.000 studenata dalo je rezultate koji, kako je rekla, opominju državu, pojedince, jedinice lokalne samouprave, Univerzitete, politiku visokog obrazovanja.

Statistika do koje se došlo istraživanjem pokazuje da je visoko obrazovan  svaki peti čovek koji napusti Srbiju a životno doba onih koji odlaze je 28,7 godina.

 „Nama se svake godine rađa za 1.000 beba manje nego prethodne godine, a te bebe se zapravo rađaju u inostranstvu i naš kontakt sa dijasporom mora biti veći” rekla je Slavica Đukić Dejanović koja je dodala da su studenti u istraivanju rekli da osnovni razlozi za odlazak iz zemlje nisu samo “ neadekvatne finansije koje oni primaju za svoj rad već i nemogućnost da se zaposle u struci za koju su se edukovali “

Ona je kazala da je “frapantan podatak “ da trećina onih koji sada studiraju  planiraju, da ode iz zemlje, bez obzira šta se u Srbiji bude promenilo i da svoj život započnu u nekoj od zemalja Evrope- Nemačka, Švajcarska, Austrija, Norveška ili u Americi.

Kako je kazala ovi problemi su započeti sredinom prošlog veka, pre 70, 80 godina . 
“Stručnjaci su ukazivali da ćemo mi doći u ovu situaciju”

“Ono što moramo raditii je  da strategiju za podsticaj rađanja spusti na nivo gradova i opština. Svaki grad i opština  mora razraditi  svoje mere strategije i to ne samo finansijsku podršku koja je za ljude koji počinju da rade važna, nego i sve ostale mere – ka zdravom materinstvu, više znanja o reproduktivnom zdravlju , bolja zdravstvena zaštita, međugeneracijska solidarnost”, upravljanje migracijama, usklađivanja rada i roditeljstva”.

Ona je najavila da će  do kraja aprila gradovima i opštinama biti dodeljeno 650 miliona dinara za sufinansiranje mera populacione politike pri čemu je pomenula da su ta sredstva 2017. godine iznosila 130 mliona. 

„Kada bi finansijski problemi i poteškoće bili jedini i najbitniji onda Skandinavske zemlje ne bi imale problem nataliteta, a one ga imaju. Starost stanovništva, upravljanje migracijama i pronatalitetnih mera specifičnih za svaku sredinu su zadaci na kojima zapravo zajedno moramo raditi. Iskustva pokazuju da zemlje koje su organizovano radile na ovim pitanjima imaju bolju demografsku budućnost nego što bi imale da to nisu činile“, rekla je ministarka.

Ona je kazala da se na javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava do 7. marta javilo više od 110 gradova i opština.

„Pojedine lokalne samouprave se nisu prijavlile valjano, ali sigurno će osamdesetak jedinica lokalne samouprave biti uvršćeno u program dodele nepovratnih sredstava. Ono zašta će se sredstva koristiti to je za popravljanje uslova u vrtićima i povećanje broja mesta u vrtićima jer su liste čekanja velike, pribliavanju uslova privatnih i državnih vrtića. Sredstva će se koristiti i za otpočinjanje posla za mlade ljude koji planiraju da formiraju porodicu ili da je prošire. Koristće se za različite servisne aktivnosti kako bi se mladim ljudima omogućio bolji status. Biće od krajnje praktičnih do sistemskih, čitav niz mera”.

Opštine i gradovi učestvuju u finansiranju odobrenih projekata sa 15 do 20 procenata a 80 posto su republička budžetska sredstva,   istakla je Đukić Dejanović a komisija bi do kraja aprila trebalo da odobre sredstva, čim komisija završi posao.

Po prvi put, kako je Slavica Đukić Dejanović i Niš je aplikovao za sredstva.Iz Nišavskog okruga uvek ima veliki broj onih koji aplikuju ali i koji su dobili sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde