Naslovna Društvo U Pozorištu lutaka u Nišu predstave na znakovnom jeziku

U Pozorištu lutaka u Nišu predstave na znakovnom jeziku

357
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 22.03.2019

U Pozorištu lutaka u Nišu danas je između ove ustanove kulture i i Narodnog univerziteta potpisan  Sporazum o saradnji koji se  bazira na programu „Zadovoljan pojedinac, zadovoljno društvo“.

Sporazumom  je predviđena ekukacija  glumaca ovog Pozorišta Nataše Ristić i Mladena Milojković za znakovni jezik. Ovu obuku već duži niz godina uspešno sprovodi Narodni univerzitet.

Simultano prevođenje predstava na znakovni jezik će omogućiti gluvim i nagluvim osobama da uživaju u pozorišnoj umetnosti i magiji pozorišta.

Ovaj program predstavlja iskorak u poboljšanju kvaliteta života osoba sa nekom vrstom invaliditeta i može biti podstrek i drugim institucijama i ustanovama da pomognu uključivanje osoba sa invaliditetom u kulturna dešavanja u gradu.

Sporazum su potpisati direktori ovih ustanova.

“Hvala Pozorištu lutaka koje je možda prvo u Srbiji , u Nišu svakako, razumelo našu ideju neophodnosti edukacije javnih ličnosti, pre svega, za potrebe dece sa smetnjama u razvoju. Potrebu da se i njima na neki način približe kulturni sadržaji” , rekla je prilikom potpisivanja ugovora Marija Ranđelović , direktorka Narodnog univerziteta u Nišu. Ona je dodala  da je ova ustanova prva u Srbiji koja potpisuje ovakav sporazum u smislu da buduće predstave Pozorišta lutaka koje su nadaleko čuvene, budu pristupačne deci Niša koja imaju drugačiji doživljaj stvarnosti i kulture.

“Za mene je najvažnije da senzibilišemo javnost za potrebe dece ometene u razvoju i pružimo mogućnost praćenja kulturnih sadžraja”.

Direktorka Narodnog univerziteta Marija Ranđelović rekla je postoje dva razloga zašto je pokrenula ovak projekat.

„Prvi je naravno taj što smo želeli da promovišemo  naše obuke,  a drugi je potpuno lični. Dugi niz godina  sam  radila u prosveti i susretala sam se sa decom koja imaju neke smetnje a jednako imaju potrebu da prate sve sadržaje koje su namenjeni njihovom uzrastu“.

Zadovoljstvo za potpisivanje ovakvog sporazuma izrazila je i direktorka Pozorišta lutaka u Nišu  Milica Radulović.

“  Ovo je humana misija, uključivanja dece sa oštećenim sluhom , gluve i nagluve u dečji život pozorišta. Program dostupnosti pozorišta što većem broju dece proširićemo i drugim obukama, jer smo svesni da smo različiti. Naš cilj i svrha je da sadržaje kulture učinimo dostupnim svima”.

Direktorka Radulović  je dodala da je za “Ustanovu  korak više ka širenju delatnosti, odnosno ka širenju otvorenosti za publiku a nadam se da će našoj publici značiti mnogo jer ćemo proširiti polje onih koji mogu da dođu i uživaju u predstavama koje su divne i imaju bitan vaspitni momenat“.

 „Sve predstave koje imaju mogućnosti biće prevedene“, obećala je Milica Radulović

Ona se zahvalila glumcima na njihovoj rešenosti da se obuče i za izvođenje predstave na znakovnom jeziku.

Potpisivanju su prisustvovati glumci Nataša Ristić i Mladen Milojković  koji će već za nedelju , dve početi sa obukom govora na znakovnom jeziku.

Nataša Ristić glumica Pozorišta lutaka rekla je da ovaj sporazum i ovakva obuka  „ Otvara neke nove priče koje su potrebne j deci i našem gradu“.

Mladen Milojković, glumac je imao već neko iskustvo u radu sa decom koja  su gluva i nagluva.

„ Želja mi je da povežem iskustvo i da pomognem. Želim da to ne bude samo projekat sa strane. Mislim da je to ogromna  energija i da se svima pokaže da je saradnja na gradskom novu moćna. Svako dete zaslužuje kulturne sadržaje. Srećan sam zbog toga i zato se bavim ovim poslom. Na sceni mi ne pravimo razlike među publikom.

. Ovo je početak. Iz Narodnog univerzieta najavljuju mogućnost obuke glumaca i u drugim sferama, iz programa delatnosti Univerziteta a  odnose se na izvođenje predstava i na drugim jezicima.

Sekretar Sekretarijata za obrazovanje Marina Kostić prisustvovala je potpisivanju sporazuma. Ona je istakla da je veoma srećna zbog potpisivanja ovog ugovora.

“Kultura i obrazovanje su neizostavno i uvek povezane. Ovde je spona neraskidiva i nužna. Ovo je veliki pomak za ove dve institucije i direktorki koje su na njihovom čelu. Ovo je značajno i za glumce u smislu njihovog unapređenja a najveću korist imaće naši najmlađi sugrađani”.

Zorica Nikolić predavač znakovnog jezika rekla je da  se narodni univerzitet već 65 godina  trudi da izađe u susret  klijentima.

“U ovom trenutku glumci koji će biti uključeni sa drugim polaznicima će definisati tempo rada, kako bi svi završili sa uspehom , jer poenta čitavog ovog projekta je da se zaista nauči znakovni jezik”

 Obuka će krenuti vrlo brzo , već u toku naredne nedelje a trajaće u zavisnosti od učestalosti dogovorenih termina.

“Može trajati mesec dana a može i znatno duže ako to objektivne okolnosti nalažu. Važno je da postoji motivisanost svih uičesnika, pre svega glumaca”, rekla je Zorica Nikolić. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde