Naslovna Ekonomija Srpski gigabajti među skupljima u Evropi

Srpski gigabajti među skupljima u Evropi

605
0
PODELI

Gradski portal 018 – 22.03.2019.

S obzirom da živimo u savremenom i digitalnom dobu, prosto je nezamislivo da danas funkcionišemo bez pametnih telefona. Manje-više, danas kompletne poslove nekih delatnosti možete da završite posle nekoliko “klikova”, a da ne govorimo o blagodetima onlajn plaćanja.

Ipak, dok domaći operateri danas imaju skoro pa slične ponude sa neograničenim minutima i porukama, prava borba bije se u domenu interneta, tj pogodnosti koje stižu uz određeni mobilni paket u vidu besplatnih “gigabajta”.

A šta se dešava kada taj besplatan dodatak iscuri na polovini meseca zbog preteranog surfovanja ili gledanja jutjuba ?! E , onda se hvatamo za glavu, jer cene za internet van tarife ni malo nisu male.

Istraživanje koje je sproveo britanski portal cable.co.uk kaže da se Srbija nalazi na 102. mestu sa prosečnom cenom mobilnog interneta od 4.25 evra po gigabajtu, dok među zemljama bivše Juge važi za skuplju zemlju, pokazalo je istraživanje britanskog portala cable.co.uk.

Od Srbije skuplja je jedino Hrvatska sa prosečnom cenom od 4.30, dok je Slovenija najjeftinija sa 2.21 evra po gigabajtu. Kako se navodi, najjeftinija ponuda u Srbiji je 0.34 evra po gigabajtu, dok je najskuplja 21.10. Gigabajt mobilnog interneta u Bosni i Hercegovini u proseku košta 3,18 evra, slično je i u Severnoj Makedoniji, gde cena gigabajta iznosi 3,21 evra. U Crnoj Gori prosečna cena gigabajta je 3.78 evra.

U istraživanju je analizirano 6.313 paketa mobilnog interneta u 230 zemalja i ustanovljeno je da je najjeftiniji u Indiji – 0,23, dok je u Zimbabveu najskuplji – 66,7 evra po gigabajtu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde