Naslovna Sve vesti Niš ŠTO da ne KAŽEM – ČUDO OD ZEMLJE SMO MI

ŠTO da ne KAŽEM – ČUDO OD ZEMLJE SMO MI

40
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 19.03.2019
Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Predsednik Francuske Emanuel Makron razmatra zabranu bilo kakvih demonstracija na Jelisejskim poljima, nakon što su izgrednici iz redova “Žutih prsluka” proteklog vikenda uništavali ovu poznatu parisku aveniju, javio je Rojters pozivajući se na zvaničnika Makronovog kabineta.

Podseća se da su učesnici protesta spalili poznati restoran i nekoliko novinskih kioska, radnju sa luksuznom robom i vozila. Navodi se da je Makron, zbog subotnjih nereda koji su podsetili na nasilne sukobe na Jelisejskim poljima između demonstranata i policije u decembru prošle godine, sazvao sastanak sa ministrima unutrašnjih poslova i pravosuđa. Makron je ranije obećao da će preduzeti “oštre mere” što je pre moguće kako bi se sprečilo ponavljanje nereda naredne subote.

Zašto mi je ova vest privukla pažnju? Zbog toga što o Makronu, demonstracijama u Francuskoj, spaljivanju objekata i vozila, i oštrim Makronovim merama koje obećava da će preduzeti u nastavku, svetski mediji nisu pisali gotovo ništa. Samo informaciji da će Makron preduzeti “oštre mere”. Protestima u Beogradu, hapšenjima izgrednika, obraćanju srpskog predsednika…….posvećena je tolika pažnja, da čovek u jednom trenutku pomisli da su oni sve to znali, samo su čekali da se dogodi, pa da pišu.

BBC je toliko zalazio u detalje da je analizirao i govor tela i komentarisao da je srpski predsednik igrao šah u Predsedništvu, dok su demonstranti divljali napolju.

Verovatno se s vremenom, a i stečenim iskustvom u proteklom periodu, postaje pomalo i paranoičan. Pa se u ovakvim stvarima uvek nazire neka podvala, neki smišljeni scenario, nešto čime se želi da podriva sistem i nacrni narod i vlast zemlje o kojoj se piše. Ta zemlja Srbija, koja se u jednom

trenutku pretvorila u „dobrog momka” po rezultatima, po ponašanju i mnogo čemu još, ne može to da bude. Mora da bude „loš momak” da bismo je mi, sa strane, prevaspitavali.

Zašto Makrona niko ne proziva da je autokrata, a Vučića da? Zašto je, sve što Makron preduzima, normalno……a isti potezi su kod Vučića nedemokratski i nenormalni. Zašto demonstrantima običnim merama može da se zabrani demonstriranje na Jelisejskim poljima, a našima ne sme i ne može ni ulazak u državnu televiziju? Zašto postoje drugačija merila i vrednosti za različite ljude i narode?

Istovremeno, dotični gospodin Makron i njemu slični iz zemalja EU treba da nas poduče i nauče kako da se ponašamo kako bismo stigli u EU. Znači li to da kada stignemo, pravila će se promeniti?

Vučiću se, ovih dana, mnogo toga zamerilo. Zbog njegovog ponašanja, odbijanja da razgovara sa Obradovićem i Đilasom, zbog njegove samouverenosti i arogancije, kako kažu. Demonstrantima svetski mediji ništa ne zameraju. Čak i testeru u RTS-u. Kod Vučića je sve nenormalno, kod njih je sve normalno.

Koliko god čovek bio na strani onih na ulici, pri čistoj savesti i zdravom razumu, ne bi trebalo da podržava nasilje ni na jednom mestu u ovoj državi, ponajmanje u drzavnoj televiziji. I morao bi, po di foltu, da razluči šta je crno, a šta belo. I da sa distance osmotri događanja, pa onda donese zaključak i sud, ne povodeći se ni za kim, u koga nije siguran.

I vraćam se Makronu. On će, kako reče, oštro reagovati i zabraniti demonstracije na Jelisejskim poljima. I tačka.

Kod Vučića nije tačka, nego zarez. A iza zareza ima mnogo toga, jer je naša priča uvek nedopričana, a naša tema zanimljiva svima, ko da smo centar sveta.Čudo jedno od zemlje smo mi.

19.Mart

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde