Naslovna Sve vesti Niš Opozicija napustila sednicu Skupštine Grada – “Dok traju protesti nećemo učestvovati u...

Opozicija napustila sednicu Skupštine Grada – “Dok traju protesti nećemo učestvovati u radu gradske Skupštine”

181
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 19.03.2019

Odbornici Demokratske stranke, “Dosta je bilo”, Grupe “Niš, moj grad”, “Niške inicijative”, i “Iskreno za Niš” napustili su današnju sednicu Skupštine grada Niša i kako su najavili bojkot rada Skupštine trajaće sve dok traju protesti na ulicama grada.

Razlog za napuštanje  je, kako navode predstavnici opozicije , što u današnji dnevni red nisu uvrštene tačke koje su oni predložili. Na konferenciji za novinare opozicija je rekla da neće učestvovati u radu Skuštine  i zbog dosadašnjeg stava vladajuće većine prema zahtevima i predlozima opozicije. Kako kažu,  predstavnici vlasti oglušuju se o zahteve opozicionih stranaka da na sednicama gradskog parlamenta razmatraju važne teme,  ignoriše ih, što je dovelo i do protesta na ulicama koji traju više od dva meseca.

Sve dok traju protesti, rečeno je danas, opozicija neće učestvovati u radu gradske Skupštine. 


Miodrag Stanković

„ Odbornici Demokratske stranke i odbornici opozicije  bojkotuju današnje zasedanje sednice Skupštine Grada zato što i lokalna  i republička vlast u potpunosti ignoriše zahteve nezadovoljnih građana Niša koji se već nekoliko meseci okupljaju na trgu u Nišu i u preko 90 gradova i opština u Srbiji. Zahtevi građana su zasnovani na realnim problemima na koje upozoravamo više od godinu dana” rekao je Miodrag Stanković, odbornik Demokratske stranke.

On je pritom naveo kao primer odbijanje “ poklanjanja” niškog Aerodroma, predloga da se raspravlja o smanjenju neopravdano uvećanih računa za grejanje, o rasvetljavanju svih slučajeva paljenja automobila u Nišu, o zahtevu za vraćanje Aerodroma, Elektrodistribucije i Regionalne privredne komore Nišu, o obezbeđenju svih pružnih prelaza ispravnim rampama adekvatnom svetlosnom  signalizacijom, o formiranju regionalnog javnog informativnog servisa u Nišu” i dodao da “sve dok vlast ignoriše zahteve građana oni će bojkotovati jer “ smatramo da ovaj narod  protestvuje i traži da se razgovara o važnim temama i o njima mora da otvorimo debatu”.

Branislav Jovanović, ispred poslaničke grupe „Niš moj grad“, imao je mnogo zamerki na rad ovdašnje vlasti.  Naveo je niz obećanih projekata koji još uvek nisu realizovani.


Branislav Jovanović

“Mi o vrlo konkretnim životnim pitanjima hoćemo da raspravljamo”

Kako je kazao treba se otvoriti pitanje imovine “vlasti u Nišu koja ima veću imovinu i bogatiji su nego što smo mi ovde iz opozicije, koji smo kontrolisani hiljadu puta. Vlasnici su fabrika , društvanih firmi , televizija, likala, poslovnog, stambenog prostora.”?

Komentarišući dnevnice koje će dobiti za prisustvovanje današnjoj sednici Skupštine Jovanović je rekao “Mi smo se za svog života naradili i često radili duboko u noć i nikad nismo tražili nikakve beneficije. Dnevnice ćemo pokloniti ili ćemo kupiti čokolade da se osveže ovde u toku dana“, poručio je Jovanović.

Srđan Nonić naveo je da je odbornička grupa „Niška inicijativa“ napustila Skupštinu grada” zbog nedozvoljavanja proširenja dnevnog reda “.


Odbornička grupa „Niška inicijativa“

„Navodno nismo umeli da sročimo proširenje dnevnog reda, što je potpuna glupost a to je zato što samo SNS može da traži proširenje dnevnog reda, a niko drugi ne može to da sroči”.

On je kazao da “od početka saziva Skupština , što je opšte ruganje demokratiji , ni jedan korektivni faktor opozicije nije uslišen.  Ni jedno proširenje dnevnog reda, niti bilo koja inicijativa koju smo podneli”,  rekao je Nonić.

On se osvrnuo i na medijsku situaciju u Nišu koju je okarakterisao kao “katastrofalnom”.

“Kao što je u Srbiji katastrofalna, tako je i u Nišu. Za poslednjih godinu ipo dana, niko od nas nije pozvan ni u jednu emisiju, ni u jednu debatu za bilo koju bitnu temu za građane Niša”.

Predsednik Skupštine grada Rade Rajković rekao je da predlozi  koje je podnela opozicija nisu podneti u skladu sa procedurom te stoga ne mogu ući u dnevni red.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović ocenio je da je napuštanje sednice od strane opozicije nalog koji su dobili direktno iz Beograda od strane Đilasa, Jeremića i Obradovića.


Darko Bulatović

„Ovo vidim kao scenario koji je osmišljen u Savezu za Srbiju i nalog koji im je došao iz Beograda da danas ne raspravljamo o problemima građana ,  mreži škola , o pitanjima koja su na dnevnom redu. Na  sceni je  nalog da napuste Skupštinu. Priča o interesima građana danas je pala u vodu tako što su poslušali nalog onih koji su sa kapuljačama, motornim testerama , koji su lomili i upadali u državnu televiziju, opkoljavali predsedništvo i slali ružnu sliku o našoj zemlji u svet. Time su ugožavali dostignuti nivo reformi, investicija i time ugrožavaju nove investicije , nove fabrike, radna mesta , sve zarad poštovanja naloga Đilasa, Jeremića Obradovića” rekao je gradonačelnik Bulatović.

Gradonačelnik se osvrnuo i na tvrdnje opozicije da se ni jedna njihova inicijativa i predlog  nisu našli na dnevnom redu.

„Tačke za proširenje dnevnog reda nisu usvojene, zato što što nisu tehnički bile urađene kako treba. Dato im je vreme da to isprave, što nisu uradili, jer je to bio scenario, koji je trebalo danas da se odigra“, rekao je Bulatović, koji je dodao da su amadmani prihvaćeni.

“ Amadmani su prihvaćeni i o njima smo trebali danas da raspravljamo, ali očigledno da je to izostalo”, zaključio je gradonačelnik Niša.

Nakon napuštanja sednice Skupštine od strane opozicije, sem odbornice Zavetnika Jelene Đorđević, sednica Skupštine Grada Niša je nastavljena po predviđenom dnevnom redu.  

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde