Naslovna Društvo Održana do sada najmasovnija planinarska akcija u selu Vrmdža

Održana do sada najmasovnija planinarska akcija u selu Vrmdža

588
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 17.03.2019

Neverovatnih 1115 planinarki i planinara učestvovalo je 16.marta 2019.godine na šestoj tradicionalnoj akciji u selu Vrmdža, u čast planinarske slobode i dostojanstva, koju su organizovali Planinarsko društvo “Oštra čuka” iz Sokobanje, Mesna zajednica Vrmdža i Udruženje mladih “Um” iz Sokobanje. Na prelazak kružne staze oko sela Vrmdža i penjanje na stene koje okružuju ovo selo u opštini Sokobanja, došli su planinarke i planinari iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bugarske, Nemačke, Švajcarske, Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

Zahvaljujući angažovanju Planinarskog društva “Preslap”, iz Niša je u Vrmdžu došlo dvestotinak ljudi.Idealni vremenski uslovi pogodovali su i ovakvom odazivu, i odlično organizovanoj akciji, na kojoj je sve proteklo apsolutno bezbedno, i čiji je sadržaj, kako planinarski, tako i kulturni, u potpusnosti ispunjen.Bile su predviđene dve trase za akciju. Pun krug oko sela Vrmdža, obuhvatao je stazu ukupne dužine od 15 kilometara, na trasi od brda Crkovac na istočnom kraju Vrmdže, preko centra sela, uz Vrmdžansku reku do stare “deda Mijine vodenice”, pored izvora Vrmdžanske reke, do Vrmdžanskog jezera, i dalje prema prevoju Oblozi, odakle je staza skrenula na jug, za povratak u Vrmdžu, preko stena Vidikovac, Sokolovica, klisure Devojački kamen i, na kraju, stene Latin grad, koja se smatra simbolom Vrmdže. Svi oni koji su se opredelili za kraću stazu, od Vrmdžanskog jezera bili su vraćeni nazad u selo, popeli su se na stenu Latin grad i onda u dvorištu Osnovne škole “Mitropolit Mihajlo” sačekali planinarke i planinare sa duže staze, kako bi na završetku akcije svi uživali u besplatnom ručku, druženju i kulturnim sadržajima. Dramska sekcija Osnovne škole “Mitropolit Mihajlo” izvela je predstavu “Usamljeni prinčevi i princeze”, koja je govorila o uticaju društvenih mreža i savremenih uređaja na otuđenje ljudi.Ova akcija ulazi u istoriju planinarstva i po učešću gospođe Jelene Minardi, legendarne stogodišnjakinje iz Niša, i ova akcija je prva u Srbiji na kojoj je učestvovala osoba ovog životnog doba. Za pohvalu je i učešće 94-godišnjeg Dragana Stamatovića iz Kruševca, koji je prešao celu stazu. 

; Kao i uvek u Vrmdži, odazvalo se i puno dece i omladine.Organizovanje ove akcije odličan je primer saradnje sportskih udruženja i lokalne samouprave. Veliku pomoć akciji pružila je opština Sokobanja, a ogroman teret na svojim leđima, kao i ranijih godina, iznela je Mesna zajednica sela Vrmdža, na čijem je čelu gospodin Slaviša Krstić.U selu Vrmdža slede i nove aktivnosti i manifetacije, kao što su pokazne vežbe i takmičenja u penjanju na prirodne stene, i festival ekološkog filma “Vrmdža fest”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde