Naslovna Društvo Mladi ambasadori pozivaju na WikiGap – uređivački maraton o znamenitim ženama Niša...

Mladi ambasadori pozivaju na WikiGap – uređivački maraton o znamenitim ženama Niša i južne Srbije

0
PODELI

Gradski Portal 018 – 17.03.2019

Mladi ambasadori  Niša pozivaju  sugrađane da učestvuju na radionici Wiki Gap  koja će se održati u Nišu u ponedeljak , 18. marta od 10.30 u StartUp centru na Elektronskom fakultetu. Wiki Gap organizuje Ambasada Švedske u saradnji sa Mladim ambasadorima i StartUp centrom na temu “Znamenite žene Niša i južne Srbije-liderke u senci”.

Snežana Andrić, predsednica Mladih ambasadora kaže da je ideja radionice da “ svi mi budemo urednici Wikipedie”.

“ Povod za organizovanje ove radionice je jedna statistika koja nije u korist žena a to je da najveći broj članaka koji se nalazi na Wikipediji jesu o muškarcima ili su ih pisali muškarci. Zaista je mali procenat članaka pisano o ženama . Na radionici u Nišu pisaće se o znamenitim ženama iz ovog dela Srbije. Široka je ciljna grupa, poziv se upučuje svima koji žele da se obuče, odnosi i na muškarce i na žene  da dođu da ig wiki ambasadori obuče kako se pišu članci za wikipediu  a onda da oni sami postave na wikipediu svoj prvi članak. Pisaćemo o znamenitim ženama južne Srbije” kaže Snežana Andrić .  

“Uređivački maraton WikiGap, globalna inicijativa za ravnopravnost polova na internetu . Pkrenulo  je Ministarstvo spoljnih poslova Švedske sa namerom da se na internetu poveća vidljivost žena i njihovih dostignuća. Procenjuje se da 90% članaka na Vikipediji pišu muškarci, a o njima je i četvorostruko više članaka i na Vikipediji i uopšte na internet”, kaže Vesna Glisic saradnica za medije ambasade Svedske.

Viki. radionica okupiće buduće urednike najveće Internet enciklopedije koje će obučavati iskusni Viki ambasadori. Učesnici će imati priliku da postanu deo velike međunarodne Viki zajednice i da doprinesu da znamenite žene Niša i južne Srbije i njihova dostignuća i uspesi budu vidljiviji na Vikipediji. Učesnici će biti upoznati i sa postojećim korisnicima, njihovim zadacima i doprinosima. Nakon serije kratkih predavanja oprobaće se u ulozi urednika i time uticati da se smanji rodni jaz na internetu.

Tokom prošle godine uređivački maratoni i Viki radionice održani su u 54 zemlje sveta. Zahvaljujući tome sada na Vikipediji ima 13.000 novih članaka na 30 jezika koji su dosegli 57 miliona pregleda. Više od 1800 Viki urednika doprinelo je da se poveća zastupljenost žena na Vikipediji.

Vikipedija je najobimnija svetska online enciklopedija sa najvećim brojem korisnika i njen sadržaj značajno utiče na informisanost građana. Ravnoteža između zastupljenosti polova je veoma važna i zato se ista akcija održava u saradnji sa 50 švedskih ambasada u svetu.

Kako Snežana Andrić kaže mogu se prijaviti i srednjoškolci i ljudi starijeg doba , “Potpuno je otvoreno za sve starodne grupr, ko god želi  da piše članke su dobrodošli. Prijava je na sajtu ambasador.rs .  Svi su dobrodošli.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde