Naslovna Sve vesti Niš ŠTO da ne KAŽEM – ŠAHTE SU VAŽNA STVAR

ŠTO da ne KAŽEM – ŠAHTE SU VAŽNA STVAR

73
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 15.03.2019 Foto – Južne vesti M.M

Šetnja Kejom Kola srpskih sestara u centru Niša može biti opasna, jer su poklopci sa šahti nestali. Zabrinuti građani upozoravaju da bi prolazak ovim delom keja mogao nekom da napravi ozbiljne povrede, s obzirom na to da rupe na tlu nisu obeležene.

Ruku na srce, nije ovo jedini problem.. Postoje I drugi banalno nerešivi problemi. Krađe točkića na kontejnerima, recimo. Nego što krađe točkića na kontejnerima, za razliku od poklopaca na šahtama, ne mogu da budu opasne. U šahtu možeš da upadneš, polomiš nogu, ruku ili glavu daleko bilo. Točkići su samo materijalna šteta

Aman, prolazi mi kroz glavu. Pa više od 30 godina sam u novinarstvu i vazda je grad imao ovaj problem. Dešava se u kontinuitetu. Novinari o tome napišu koju reč i posle toga svi zaboravimo. Jer, šta je pokoji poklopac na šahti, ili točkić na kontejneru pored tolikih drugih problema i briga koje nadležni treba da reše. Baš će da se bakću sa poklopcima i točkićima. Sramota i da pita čovek ljude, koji glavu ne mogu da dignu od silnih, krupnih problema koje muče građane.

Da čovek ne poveruje. Ne godinama, decenijama se provlači jedno sasvim obično pitanje i jedan sasvim običan problem, koji mi ne da ne možemo , nego nećemo da rešimo. Čak sam , kao novinar, bila ljuta na urednika ( nekada davno, sad više nisam) kad mi je dao zadatak da napravim temu o poklopcima na šahti. Kakvi bre poklopci, kakva tema mogu da budu poklopci pored mitinga koji organizuju Šešelj, Drašković, Đinđić…….Baš sam bila ljuta i mrzela sam u tom trenutku urednika koji ne razume ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Njemu baš sad važni poklopci na šahtama.

Radeći ovu temu, tamo neke daleke godine, shvatila sam da je poklopac na šahti jako važna stvar. Mnogo važnija od gore navedene gospode ( izvinjavam se na poređenju). Zato što je poklopac na šahti problem običnog čoveka. Zato što on živi sa tim problemom, zato što mu takvi i slični problemi kvare život, zato što od sitnih stvari zavise i krupne.

Ti poklopci na šahtama su bili moje novinarsko otrežnjenje. Šta se mlatimo sa, naizgled krupnim temama, koje u našim životiima ništa ne znače, mogu samo pritisak da nam podignu i iznerviraju nas. O poklopcima na šahti i točkićima na kontejneru treba pisati i govoriti, ako hoćemo da nešto važno kažemo narodu, i ako hoćemo da mu život učinimo boljim. Još ako uspemo da našim pisanjem neki točkić u sistemu i pokrenemo – pun pogodak. Uradili smo nešto za društvo i za čoveka.

Ovako, ne znam i nije mi jasno šta tetka Ruži ili čika Peri iz komšiluka znači danas šta je rekao Vučić, kome se obratio Dačić ili koga je iznervirao Vulin. Ljudi rade svoj posao. Od zalaženja u detalje njihovog posla i izveštavanja javnosti baš o svakoj pojedinosti, nema apsolutno nikakve vajde. Znao, ne znao…..niko neće da upadne u šahtu i polomi nogu.

Mislim da ste me dobro razumeli. Ako niste onda mogu da vam ispričam natenane I do nasitnijih detalja gde su nam funkcioneri juče bili i šta su sve radili, kome su šta rekli i ko im je šta odgovorio. A vi pripazite, za svaki slučaj, na šahte ukoliko šetate kejom.

15.Mart

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde