Naslovna Društvo MEŠTANI GABROVCA PROTESTOVALI ZBOG PRIPAJANJA ŠKOLE “BRANKO RADIČEVIĆ” OŠ “SRETEN MLADENOVIĆ MIKA”

MEŠTANI GABROVCA PROTESTOVALI ZBOG PRIPAJANJA ŠKOLE “BRANKO RADIČEVIĆ” OŠ “SRETEN MLADENOVIĆ MIKA”

95
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 15.03.2019

Roditelji učenika OŠ “Branko Radičević” kao i meštani Gabrovca, u kome se ova škola nalazi, organizovali su protest i na sat vremena su obustavili nastavu jer se ne slažu sa predlogom da se škola koju pohađaju njihova deca pripoji OŠ “Sreten Mladenović Mika” u Nišu i tako izgubi status matične škole. Okupljanje meština ispred škole je bilo spontano, a mnogi od njih su pokazali zebnju da je ovo korak za zatvaranja škole u njihovom mestu.

Odluka da se škola “Branko Radičević” pripoji OŠ “Sreten Mladenović Mika” usvojena je na gradskom veću, ali pre nego se nađe u Ministarstvu prosvete moraće da prođe i Skupštinu grada Niša i o tome se izjasne i odbornici.


Glorija Radojčić – direktorka škole “Branko Radičević”

“ Ovom odlukom deca neće izgubiti mnogo jer će i dalje da idu u istu školu, ovu ovde u koju su išla i do sada, ali se postavlja pitanje šta ova odluka znači za samo mesto”, kaže Glorija Radojčić, direktorka škole “Branko Radičević” u Gabrovcu. “Ako država vodi politiku revitalizacije sela, šta znači spajanje seoskih škola gradskim školama”.

Glorija Radojčić dodaje da je zadovoljna odlukom da se ne ugasi škola u Barbatovu koja je bila istureno odeljenje OŠ “Branko Radičević” jer, po njenim rečima, u ovom selu se povećava broj dece.

Nikola Jocić, predsednik Saveta roditelja OŠ “Branko Radičević” je naglasio da se sada postavlja i pitanje papirologije i dobijanja dokumenata koja izdaje škola.

“Kada se radi o paprilogiji na ovaj način se sve menja”, kaže Nikola Jocić. “Roditelji se bune zbog toga što će sada morati da odlaze po potrebnu dokumentaciju u školu “Sreten Mladenović Mika” u Nišu. To je samo jedan od problema, ali po mišljenju roditelja i meštana ovo je samo korak ka gašenju škole.Plašimo se da će naredni korak biti smanjenje učenika do petog razreda. Reći će da ovde mogu da idu deca do četvrtog razreda, a od petog u matičnu školu, a onda će nestati i ostali razredi”.

Srđan Miljković, meštanin Gabrovca nije za to da se njihova škola pripoji školi u gradu i dodaje da je za svako selo važno da u njemu postoji crkva i škola.

“Ovaj protest su organizovali meštani jer se ne slažu sa odlukom da se naša škola koja je stara preko 140 godina pripoji školi u Nišu. Ponosni smo na školu i njenu istoriju i ne slažemo se sa ovom odlukom”, kaže Srđan Miljković.

Škola “Branko Radičević” u Gabrovcu ima 120 učenika u 10 odeljenja, od kojih su osam u Gabrovcu i po jedno u Vukmanovu i Berbatovu. Istorija škole je duga i bogata i jedna je od najstarijih škola u ovom kraju jer ove godine obeležava 141 godišnjicu rada. Meštani sa ponosom ističu da škola nije prekidala sa radom ni u vreme ratnih godina i vrata su uvek bila otvorena za njene đake.

Nedavno je škola “Branko Radičević” prešla i na jednosmenski rad i jedna je od tri škola u Nišu koje rada na ovaj način koji je mnogo povoljniji za učenike, a u strategiji obrazovanja je u planu da do 2020.godine veći broj škola u Srbiji koje imaju mogućnosti za počnu da primenjuju ovakav način rada.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde