Naslovna Sve vesti Niš ŠTO da ne KAŽEM – KOM OPANCI, A KOM OBOJCI

ŠTO da ne KAŽEM – KOM OPANCI, A KOM OBOJCI

67
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 14.03.2019

Parlament Rusije odobrio je kazne u okviru novih propisa zakona o nepoštovanju, odnosno vređanju države i plasiranju lažnih vesti.

Za “besomučno nepoštovanje” države, vlasti, javnosti, ruske zastave ili ustava propisana je kazna u visini od 100.000 rubalja, odnosno 1.500 dolara. Za plasiranje vesti koje sadrže netačne informacije, odnosno lažne vesti, propisana je kazna u visini od 400.000 rubalja, odnosno 6.100 dolara.

Ovo kod nas nikako ne bi išlo. Ko može da ti zabrani da vređaš državu ili vlast? Pa to je tvoje, građansko pravo. I demokratsko i svakojako. Uostalom, ako vam ga neko prekrši – tu je Međunarodni sud za ljudska prava. Pa presavijete tabak i terate pravdu.

Ma kakvo „besomučno nepoštovanje“? Nemaju pojma ti Rusi šta je demokratija. Demokratija je da možeš da kažeš šta hoćeš, kome hoćeš i kako hoćeš. Kakve veze ima što je to država, što je vlast, što su javne ličnosti na vlasti. Ako ne valjaju ima da im se u lice kaže sve što se misli, pa kom opanci kom obojci. I predsedniku, i premijeru, i ministrima…..ko su pa oni, pa da ne smemo da im kažemo šta mislimo. A to što , mi ovde na ovim prostorima, mislimo…….ne bih da izgovaram, ipak me je sramota.

Pa onda kazna za plasiranje vesti koje sadrže netačne informacije, odnosno lažne vesti. Svašta. Pa kako bi se prodale novine, da toga nema. Kako bi neko uopšte otvorio bilo koji dnevni list da na naslovnoj ne iskoče sočni naslovi sa inkriminisanim fotografijama ( koje I žuta štampa u svetu teško guta), kako molim vas lepo da novine opstanu bez skandala zasnovanog, ako ne na neistini, onda na poluistini. A poluistina je, znaju to izistinski novinari, mnogo gora od laži. Ne dao ti Bog da

probaš da je demantuješ, tek tad si se upropastio I dao do znanja javnosti, koja je u stanju – ko u arena sa gladijatorima – da te raščereči. Ali, mi to zovemo sloboda govora. Sloboda da kažeš sve što misliš, I da ti ne fali ni dlaka sa glave.

Izgleda da to kod onog tamo “groznog Putina”, u toj “nedemokratskoj Rusiji” ne može. Oni bi da guše demokratiju i ubijaju ljudska prava. Oni bi da zavode nekakav red. Neka rade šta hoće, mi da ih kopiramo, nećemo. Imamo mi svoj model ponašanja, i držimo ga se usavršavajući ga usput, i samo neka neko proba da nam kaže da to nije u redu – i za to imamo lek.

Osim toga uvek možemo da izađemo na ulicu i saopštimo svetu kako nas država i vlast ugnjetavaju i ne daju nam da napredujemo i razvijamo se kao sav normalan, demokratski svet.

A što se parlamenta tiče – naš parlament takve nebuloze nikada ne bi dozvolio. I nikada ne bi izglasao takav zakon. Zato što bi sam sebi skočio u usta i zato što bi se neko možda setio da se u njemu izražava „besomučno nepoštovanje“ zdanja, u kojem se predstavnici naroda nalaze.

Nama je , u svakom slučaju, ovako odlično. Kome se ne dopada, može da se spakuje, pa da ide u tu „autokratski uređenu državu Rusiju“, koja hoće – zamislite – hoće da uvede red.

14.Mart

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde