Naslovna Društvo Opozicija bojkotuje rad skupštine Gradske opštine Medijana

Opozicija bojkotuje rad skupštine Gradske opštine Medijana

90
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 14.03.2019

Odbornici opozicionih parija u  Skupštini Gradske opštine Medijana na današnjem zasedanju napustili su sednicu na samom početku, jer nije prihvaćen njihov predlog da se na današnjoj sednici raspravlja o zahtevu za smenu predsednika opštine Nebojše Kocića.

Predsednik Skupštine prof. dr Žarko Ranković rekao je da je Poslovnikom o radu Gradske opštine Medijana, koji je u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi,  a koji je usvojen 5. septembra prošle godine, jasno definisan postupak prevremenog razrešenja predsednika opštine pre isteka mandata.

Da bi predlog koji su podnele odborničke grupe „Dosta je bilo“, „Demokratske stranke“ i „Niš moj grad“ mogao biti stavljen na dnevni red on  mora biti obrazložen i potpisan od strane devet odbornika“ , rekao je Ranković,  koji ističe da nije ispoštovana procedura a kad ona bude ispoštovana predlog će se uvrstiti u dnevni red.

„Nama nije stigao obrazložen pisani predlog  već samo zahtev da se na dnevni red stavi ova tačka i taj zahtev su potpisala tri odbornika, tri šefa odborničke grupe. Onog dana kada kao predsednik Skupštine Gradske opštine Medijana dobijem zahtev koji je u skladu sa poslovnikom, u roku koji ne sme biti duži od 15 dana, biće zakazana sednica Skupštine gradske opštine Medijana i taj predlog će biti stavljen na dnevni red“.

Ranković  je istakao da su odbornici opozicije koji učestvuju u radu Skupštine Gradske opštine Medijana  maksimalno mogli da koriste svoja demokratska prava.

„Opština Medijana neguje demokratske tradicije i trudili smo se u duhu dobrih odnosa koje smo gradili u našoj opštini da omogućimo opoziciji da iskažu svoje mišljenje, jer oni predstavljaju naše sugrađane. Mnoge predloge i projekte  koje su oni davali smo usvajali. Imali su predstavnike u komisijama čiji su rad oni danas kritikovali a sami su deo i radili su u tim komisijama“ dodao je predsednik Skupštine.

Ranković je rekao da bi želeo da oni i dalje obavljaju svoju dužnost odbornika jer su ih „ naši sugrađani ovlastili ,dajući im glas da ih zastupaju. Oni su rekli da su dobili poverenje 46 posto građana koji žive u gradskoj opštini Medijana. Kako će zastupati njihove interese ako ne budu u skupštinskoj sali i za skupštinskom govornicom se borili za te interese ?“

Predsednik Nebojša Kocić je napusštanje zasedanja skupštine nazvao „performansom“, predstavom za javnost opozicionih partija.

„Mislim da i oni ne veruju u ono što pričaju.“ i da su „primedbe neargumentovanje“.

Kocić primećuje da su odbornici izašli iz odborničkih klupa  a da su se svi regularno potpisali, kao da prisustvuju sednici i biće im isplaćena dnevnica.

„ Nisam razumeo iz kog razloga su napusttili sednicu s obzirom da su do sada bili vrlo konstruktivni. Imali su dosta konstruktivnih predloga koje smo usvajali. Zajedno smo neke projekte i realizovali. Neki od tih realizovanih projekata su sa ozbiljnim novčanim sredstvima. Mi poštujemo predstavnike opozicije s obzirom da oni ovde predstavljaju veliki deo našeg građanstva naše gradske opštine“.

Kocić ističe da su do sada sarađivali na demokratski način i  dogovarali  se.

„Većina u Skupštini opštine Medijana su časni ljudi i mi ćemo nastaviti sa radom i nećemo se obazirati na ljude koji u jednom trenu prave projekte sa opštinom, realizuju ih, a onda isti taj projekat proglase za loš. Ne možemo da se bavimo paušalnim ocenama. Naše je da sredstva građana vraćemo na adekvatan način kroz projekte i mi nastavljamo da radimo“ dodao je Kocić.

Skupština je nastavila zasedanje a tako će biti i ubuduće je postoji  kvorum.

„ Nemamo nikakvog razloga da svoje funkcije ne obavljamo i dalje. Zastupamo interese naših sugrađana i mi ćemo i dalje da nastavimo da radimo u interesu svih građana Gradske opštine Medijana“

Obrazlažući novinarima zašto su se odlučili na ovaj korak – najpre da zahtevaju ostavku predsednika Gradske optine Medijana a potom i napuste sednicu Skupštine  Dragoslav Ćirković, šef odborničke grupe „Niš moj grad“ je rekao  da je Medijana „ jedno neuspešno preduzeće SNS kadrova“. On je pomenuo „afere oko tendera za vozilo škoda, za solarna drvaća , o korišćenju sužbenog vozila koje drži Vučić, … Smatra da ova opština „ nema dodira sa građanima  i da je nekada bila uzor  a da je sada „ jedna negativa koju treba počupati i napraviti da se ovaj predsednik promeni i da se naprave novi izbori“. Nakon toga će se vratiti u skupštinske klupe.

Šef odborničke grupe Vladimir Milošević kaže da če odsad će umesto u skupštinskoj sali, zasedati na ulici, jer “to od njih narod očekuje” .

„Situacija u Srbiji unazad dva meseca više nije ista. Građani izlaze na proteste i šalju jasnu poruku . Više nema nikakvog smisla učestvovati na ovakvim skupštinama bilo gde u Srbiji , pa samim tim i u opštini Medijana. Cela Srbija je izgubila smisao.“ Dodaje i da ima “1 od 5 miliona” razloga za Kocićevu smenu.

Dejan Sovrlić šef odborničke grupe „ Dosta je bilo“ je rekao da je opozicija na izborima dobila 46 posto glasova i da je to iznevereno. On smatra da opština Medijana „ firma koja loše radi“ i da je „ Rad ove skupštine doveden je do apsurda „

Predstavnici opozicije iskoristili su ovu priliku da kažu da podržavaju građanske proteste , da nisu organizatori „nisu u prvim redovima „ i „Učestvuju u ljudstvu“  kao i da se „ slažu  sa nezadovoljstvom građana koji iskazuju nezadovoljstvo kako u republici tamo i na lokalu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde