Naslovna Društvo Spoj nauke, obrazovanja i privrede – put u budućnost

Spoj nauke, obrazovanja i privrede – put u budućnost

65
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 14.03.2019

Kompanija NIS, Mašinski i Elektronski fakultet potpisali su u Nišu memorandum sa čime se na neposredan način povezuju nauka i privreda.

 Memorandum je u ime kompanije NIS potpisao Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Fondacije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije, dok su u ime fakulteta sporazume potpisali Nenad T.Pavlović, dekan Mašinskog i Dragan Mančić, dekan Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Ono što sledi je realizacija  naučno-istraživačkih projekata, obuka i treninga, razmena znanja i iskustva. Predviđeno je i organizovanje predavanja NIS-ovih stručnjaka i profesora fakulteta, podrška studentima pri izradi istraživačkih i diplomskih radova, stručna praksa u kompaniji NIS, kao i uključivanje studenata u programe kompanije namenjene mladima.

Vadim Smirnov je istakao da saradnja se Nišem traje već godinama.


Vadim Smirnov

„ Mi smo kao kompanija uložili oko  60 miliona dinara u tu saradnju. To možda nije mnogo, ali smo kompanija koja je prepoznala značaj pripreme kadrova za naše kompanije. Želimo da zadržimo stručnjake u našoj zemlji . Shvatili smo to kao naš strateški cilj. Mladi ljudi treba da ostanu u Srbiji, a ako ostanu voleli bi smo da ih vidimo u našoj kompaniji“

On je doodao da kompanija NIS sarađuje sa 30 fakulteta i dva Univerziteta.

Dekan Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu dr Dragan Mančić je istako da ova saradnja fakultetu omogućiti da studentima pruži praktično i primenjivo  znanje koje je u skladu sa potrebama privrede i društva.

„Omogućiće našim studentima da obavljaju stručnu praksu i  izrađuju stručne radove u najvećoj energetskoj kompaniji u Jugoistočnoj Evropi, omogući će podršku naučno-istraživačkoj delatnosti i studentima  i zapsolenima na fakultetu, a pre svega omogući će nova radna mesta“, kazao je dr Dragan Mančić.dr Nenad T.Pavlović

Prema rečima dekana Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu dr Nenada T.Pavlovića memorandum o saradnji je od velikog značaja za sve  tri delatnosti kojima se fakultet bavi, za obrazovnu, naučno- istraživačku delatnost i sradnju fakulteta sa privredom.

„Memorandum će omogućiti da naš Zavod za mašinsko inženjerstvo ponudi usluge u okviru ekspertiza, veštačenja, nadzora, merenja u onim delovima kompanije kojima je to potrebno. Najzad, danas, oba fakulteta i kompanija NIS pokazuju da su društveno odgovorne ustanove u tom smislu jer rade na očuvanju najvrednijeg resursa u Srbiji, a to je ljudski“, rekao je Nenad T. Pavlović.

U ime grada potpisivanju memoranduma je prisustvovao gradski većnik Mihajlo Zdravković.Mihajlo Zdravković

„Naš trud koji svi zajedno ulažemo da predstavimo Niš kao grad naprednih tehnologija polako izlazi na svetlost dana. Sve je više kompanija koje Mašinski i Elektronski fakultet prepoznaju kao institucije koje obrazuju dobre kadrove sa jedne, a sa druge strane sve je veći i veći broj studenata koji prepoznaju ove fakultete kao svoju budućnost. Uspeh za budućnost je spoj nauke, obrazovanja, kompanija i grada je nešto što daje uspeh. Ovaj grad nema budućnosti bez mladih ljudi, a na ovaj način se slika Niša konačno menja u smeru da u gradu postoje šanse da se nađe posao“, naglasio je Zdravković.

Pored projekata iz oblasti obrazovanja i nauke, NIS već deset godina sprovodi i program za unapređenje života građana u Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde