Naslovna Društvo Koliko se poštuju prava potrošača?

Koliko se poštuju prava potrošača?

77
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 14.03.2019

Najčeći problemi koji muče potrošače u Nišu su reklamacije na obuću, belu tehniku, a od usluga isporuka električne energije. Tome se mogu pridodati i reklamacije na proizvode bele tehnike i na obuću, posebno sportsku i sportske rekvizite – rečeno je na okruglom stolu koji je Nišavski upravi okrug organizovao u saradnji sa Udruženjem potrošača „Forum” a povodom Svetskog dana potrošača koji se obeležava 15.marta . Goste je u ime Nišavksog upravnog okruga pozdravila načelnica Dragana Sotirovski .

Tema okruglog stola bila je ,,Zaštita potrošača u oblasti usluga od opšteg ekonomskog interesa“. O tome je govorila i načelnica Odeljenja za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Slađana Petrović.

Slađana Petrović kaže da ima pomaka u zaštiti potrošača.


Slađana Petrović

“ Mi nastojimo da edukujemo potrošeče isto kao i trgovce . Nama je u interesu da oboje budu zadovoljni. Jer, ako je potrošač zadovoljan i trgovac je zadovoljan i trgovac ima benefit od svega toga. Ministarstvo se trudi da u okviru ove kampanje podigne svest javnosti, tako da je organizovao niz aktivnosti, počev od aktivnosti vezane za specijalne spotove koje smo pripremili sa potrošačkim temama, do organizacije okruglih stolova gde ćemo razvijati diskusije i govoriti o najbitnijim i najproblematičnijim temama vezanim za zaštitu potrošača”, kazala je Slađana Petrović.

Ona je dodala, govoreći o uslugama od opšteg ekonomskog interesa, da snabdevanje gasa , toplotnom energijom ili vodom, ne može biti jedini i najveći problem potrošača. Imamo tu i robu široke potrošnje, gde ima veliki broj reklamacija , ali i veliki broj usluga.

“Svako ozbiljno preduzeće mora da poštuje svoje potrošače. Ako su velika preduzeća u pitanju prvenstveno mora da poštuju zakon. Ako poštuju zakon potrošači su zaštićeni. Dešavaju se različite situacije ali oni moraju da imaju razumevanja za potrošače, a potrošači mora da budu strpljiviji i da kontaktiraju i trgovce i pružaoce usluga”, dodala je Slađana Petrović.

Na pitanje da li potrošači znaju koja su njihova prava Jovan Jovanović, predsednik Udruženja potrošača “Forum” je kazao da pitanje trebe postaviti u suprotnom smeru.


Jovan Jovanović

“Da li potrošači znaju svoja prava treba preokrenuti u pitanje da li trgovci znaju prava potrošača. Svaki trgovac želi da bude monopolista , da odbije reklamaciju jer je to proces i to košta. U 80 posto slučajeva se reklamacije odbijaju. Iako znaju da je potrošač u pravu, i potrošač dokaže svoju tvrdnju i donese fiskalni račun, odbijanje trgovca da reklamaciju uvaži, onda naši pravnici formiraju predmet i najpre obavljaju razgovor sa trgovcem. U tom delu postupka mi uspevamo u 90 posto slučajeva da razrešimo reklamacije. Onih deset posto nerešenih reklamacija u prvom postupanju odnosi se uglavnom na sportsku obuću i opremu”, objašnjava Jovan Jovanović .

On dodaje da su problematične i reklamacije kada je u pitanju postupak zaštite potrošača kod električne energije.

“U našem okrugu ima nekoliko hiljada domaćinstava koji žive bez električne energije. To smatramo najvećim problemom potrošača u Srbiji, a verovatno i u Evropi. Mi smo zato pokrenuli postupak protiv Elektroprivrede Srbije za kolektivnu zaštitu, pošto je to masovna pojava. Postupak je u toku. Susreli su se naši i pravnici Elektroprivrede u Beogradu u Ministarstvu. Postupak nije rešen više od godinu dana. Naš je predlog bio da se svi potrošači isključe privremeno i da se sa sa svakim potrošaćem ponaosob rešava problem. Ne može ništa kolektivno da se radi već pojedinačno. Ali mora da se poštuje zakon”, zaključuje Jovanović. “ Komisije za rešavanje reklamacija postoje i na nivou regiona, a čla te komisije je i naš predstavnik, tako da Udruženje aktivno učestvuje u rešavanju problema sa kojima se potrošači sreću”.

Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, komunalnih preduzeća, ali i ostalih institucija i organizacija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde