Naslovna Društvo Gradsko veće usvojilo predlog mreže škola – umesto 34 biće 29...

Gradsko veće usvojilo predlog mreže škola – umesto 34 biće 29 osnovnih škola

147
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 13.03.2019

Na teritoriji Niša  umesto dosadašnjih 34 škola i 52 isturena odeljenja biće  29 škola i nepromenjen broj isturenih odeljenja – odlučeno je danas na sednici Gradskog veća. Predlog odluke o mreži javnih osnovnih škola koji je danas usvojen, predviđa se da pet škola na seoskim područjima izgubi  status matičnih jer su sa malim brojem učenika i administrativno će biti pripojene većim školama, koje se nalaze na teritoriji iste opštine . To su škole koje imaju manje od 450 učenika.

Kako je na sednici Gradskog veća rečeno ništa neće promeniti za decu i roditelje. Đaci će  nastaviti da nastavu pohađaju u svojim učionicama.

Gradski većnik zadužen za obrazovanje Mirko Zečević ističe da je reč o administrativnom pripajanju.

Marina Kostić –
sekretar  Sekretarijata za obrazovanje
Mirko Zečević – gradski većnik zadužen za obrazovanje

 “Suštinskih promena nema, učenici i nastavni kadar, kao i druge službe u školi, i dalje ostaju u istim objektima i nastavljaju da rade. Nismo “ugasili” nijedno odeljenje, pa ni ona sa dva-tri učenika u selima”, rekao je Mirko Zečević, gradski većnik zadužen za obrazovanje.On je dodao da :

„Ni jedno odeljenje koje ima djake neće biti ugašeno. Zadržali smi čak i ona odeljenja koja sada imaju po dvoje učenika,  koja će u narednim godinama imati više djaka. Dobro to što će sa pripajanjem pojedine škole dobiti mogućnost da zaposle stručne saradnike poput psihologa ili pedagoga. Roditelji ne moraju da brinu zbog pripajanja škola, jer će deca i dalje ići u iste škole u koje su do sada išla a oni će moći da u tim školama dobijaju školske potvrde“kazao je Zečević.

Što se tiče direktora , kako je rekla Marina Kostić  sekretar  Sekretarijata za obrazovanje ovo  pitanje je u nadležnosti Školske uprave. Ona je dodala  da je bilo mnogo obaveza koje je grad morao da ispuni, ali da se radna grupa vodila time da se napravi što manje „rezova“ i da se zadrži postojeće stanje.

Promene se odnose na školu “Branko Radičević” iz Gabrovca, koja je pripojena Osnovnoj školi “Sreten Mladenović Mika”, malčansku školu “Jovan Jovanović Zmaj”, kojoj je sada  matična matejevačka škola “Karađorđe”, a OŠ “Vojislav Ilić Mlađi” pripojen je gradskoj školi “Ivo Andrić”. Takođe, za jelašničku OŠ “Đura Jakšić” odsada je matična banjska OŠ “Ivan Goran Kovačić”, a za OŠ “Stevan Sinđelić” matična postaje niška škola “Stefan Nemanja”.

  Kada je reč o novoizrađenoj mreži predškolskih ustanova u okviru “Pčelice”, nije bilo krucijalnih promena, prema rečima Zečevića.

 “Jedina bitna promena je to što će se u školi “Carica Jelena” formirati predškolska grupa, koje do sada nije bilo”, zaključio je Zečević.

Predlog mreže osnovnih škola i predškolskih ustanova ide najpre na usvajanje  Skupštine grada Niša, a potom i Ministarstvo prosvete, koje ima mogućnost da  ne prihvati  predlog grada i predvidi mrežu škola po svom nahodjenju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde