Naslovna Kultura OVACIJE ZA “ŠAVOVE” U NIŠU !!!

OVACIJE ZA “ŠAVOVE” U NIŠU !!!

318
0
PODELI

Uz ovacije publike, večeras je u Nišu u bioskopu Cineplexx održana pretpremijera domaćeg filma “Šavovi”.

Film sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenario je inspirisan svedočanstvom krojačice iz Beograda, koja već skoro dve decenije traga za svojim “umrlim sinom”. Ona se bori protiv bolničke administracije i lekara, policije, sudova i opštinskih funkcionera kako bi dobila ispravnu umrlicu koja bi pružila dokaz gde joj je dete sahranjeno. Nepunih dvadeset godina kasnije, ona veruje da je pronašla svog sina u naselju u predgrađu Beograda.

Snežana Bogdanović, koja tumači lik glavne junakinje Ane, kaže za naš portal da je dužnost umetnika da uperi svetlo u ovakve pojave i događaje:

“Kada se čovek nađe pred ovakvom temom, ima i odgovornost i veće uzbuđenje nego kada radi neku drugu karakternu ulogu iz literature. Za mene je ovo bio veliki izazov. Ja sam upoznala tu ženu, ona je snažna, jaka, njena potraga za istinom je veoma inspirativna i razoružava vas.”

Srpski film “Šavovi” osvojio je nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji evropski film u programu Panorama na nedavno održanom Berlinskom festivalu. Ovo je petnaesti put da se na Berlinskom filmskom festivalu dodeljuje ova nagrada, dokje publika takođenagradila film:

“Publika je izabrala je naš film među 37 drugih filmova, što mu daje snagu i pokazuje komercijalni potencijal, da nije mali art film, jer  priča prevazilazi granice.” – kaže Snežana Bogdanović

Pored glavne glumice,večeras je u Nišu bio i njen  suprug Uliks Fehmiu, koga gledamo kao Žiku u seriji “Ubice mog oca”.

Film”Šavovi” će na redovnom bioskopskom repertoaru biti od 14.marta

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde