Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO da ne KAŽEM – KAD NEMAŠ ŠTA DA KAŽEŠ – ĆUTI

ŠTO da ne KAŽEM – KAD NEMAŠ ŠTA DA KAŽEŠ – ĆUTI

320
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 24.02.2019

U Beogradu, za vikend, održan novi protest “Jedan od pet miliona”. Ništa sporno, i ništa čudno. U demokratskoj zemlji, kakva je valjda naša, svako ima parvo da protestvuje, ako nečim nije zadovoljan, ako hoće nešto da predoči onima koji su na vlasti, i protestom ih natera da se drugačije ponašaju.

Učesnici protesta , obično, imaju zahteve. Zahteve kojima se traže neke krupne promene u društvu, a koje bi doprinele opštem dobru i poboljšanju života građana. Valjda se to tako radi na protestima u svetu, što bi se ovi naši razlikovali?

A razlikuju se. Baš u toj ključnoj stvari, u zahtevima, se razlikuju.

Učesnici protesta su zatražili smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Zato što je, kako kažu, “ ugrozio zdravlje i bezbednost građana pošto tokom posete predsednika Vučića hematoonkološkom odeljenju nije ispoštovana nijedna procedura kako bi se zaštitio život obolele dece.”

“Mi, opozicioni odbornici, ćemo poslušati glas naroda, nećemo prestati da se borimo za interese građana. Mi smo udruženje slobodnih građana. Mi želimo da živimo u slobodi jer životi naše dece nemaju cenu. Mi imamo glas, razum i poštenje, imamo biografije, to je naša ljudska legitimacija”, poručili su učesnici skupa.

Da me ubiješ, ako razumem šta je pisac hteo da kaže. Ne pravdajući ni Lončara, ni Vučića, jer nije moje da objašnjavam je li to ispravno ili nije, prosto ne razumem da li je ovo zahtev oko kojeg onoliko građana treba da izađe na ulicu i predstavi ga kao nešto, od čega zavisi život svih građana Srbije.

Od dece se krenulo, a onda stiglo do suštine ….. “Nama ne treba ni novi Vučić, ni novi Milošević, ni novi Broz. Nećemo da nas bilo

ko jaše. Upravo zato smo na ulici jer nam je dozlogrdio kult vođe”, poručuju učesnici skupa.

Ovo bi, ako ja razumem šta je pisac hteo da kaže, trebalo na narodski da zvuči “Hoćemo da smenimo Vučuća”. Pa kažite odmah drugari, što obilazite ko kiša oko Kragujevca? I smenite ga, ako ste kadra i ako mislite da možet! Ko vam brani? Ovo je demokratska zemlja, jel tako?

Tako je bilo ovoga puta. A u ranijim prilikama zahtevalo se da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Nakon toga dodati su i zahtevi da ostavke podnesu i ministar policije Nebojša Stefanović, direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.

Važne stvari opoziciji za povod , ali ne i za život građana. Čemu, onda, služi taj “Sporazum s narodom”? Je li neko pitao narod koliko mu je, u njegovom jadnom životu, od presudne važnosti sve gore navedeno kao razlog za protest?

Neka mi izvini opozicija, ali sve ovo je vrlo neozbiljno i liči na dečju igrariju. Pamitimo, mi novinari, i neka druga vremena. U kojima su zahtevi opozicije bili “veliki ko vrata”. I u kojima se zaista ozbiljno gazilo ka cilju.Ovde je, kako mi se čini, jedini cilj – smeniti Vučića. Pa to je najlakše uraditi. Budeš bolji od njega, dokažeš da si bolji…..i ode Vučić. Pošto takva borba ne ide – ili je Vučić mnogo dobar igrač, ili je ( ako je loš) opozicija toliko loša da i lošeg Vučića nije u stanju da smeni. U takvoj situaciji pametan čovek ćuti, dok ne dođu njegovih pet minuta.

24.Februar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde