Naslovna Društvo NURDOR OBELEŽIO SVETSKI DAN DECE OBOLELE OD RAKA

NURDOR OBELEŽIO SVETSKI DAN DECE OBOLELE OD RAKA

300
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 15.02.2019

„I ja se borim“ slogan je pod kojim je danas  i u Nišu obeležen Svetski dan dece obolele od raka. Puštanjem zelenih balona i prigodnim programom na platou ispred TC „Kalča“ data je  podrška roditeljima  i deci oboleloj od raka. Ovo je bila i prilika da se najavi nove kampanje tokom koje će NURDOR, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka, prikupljati sredstava za izgradnju još jedne roditeljske kuće u Beogradu. Svi koji su kupili balon podrške ili neki od suvenira koje rade volonteri i članovi NURDOR-a daće svoj doprinos da nova roditeljska kuća u Beogradu u što kraćem roku bude sagrađena.

Najmlađi su danas slikali na trotoaru, pevali i uživali  u muzici i plesu.

Podršku je ovim mališanima došla da pruži i profesor dr Gordana Kostić, načelnik Odeljenja hamatoonkologije Dečije klinike u Nišu.


dr Gordana Kostić

„Danas se u celom svetu pa i u Srbiji obeležava Dan dece koja boluju od malignih bolesti i to je jedno lepo sećanje i podsećanje na to da je toj deci potrebna veća pažnja i da imamo veću empatiju prema njima. Ona prolaze jedan težak put lečenja, ali imaju u šanse da se sto posto izlače. Trenutno na odeljenju dečije onkologije imamo petnaestak pacijenata, ali se taj broj stalno menja. U toku godine na klinici bude 25 do 30 dece, a u celoj Srbiji oko 300 do 400 novoobolele dece“, kaže profesor dr Gordana Kostić.

Ona dodaje da se broj novoobolele dece u odnosu na neke ranije godine, pre deset do dvadeset godina, sigurno se povećava, ali je ohrabrujuće i to je da se i trend izlečenja iz godine u godinu popravlja.

Nišlije su i ovog puta pokazale da žele da podrže ovakve akcije, posebno kada se radi o NURDOR-u, pa se veliki broj njih sa decom okupio na platou ispred TC „Kalča“.

„Ovo je peti put po redu da na ovaj način i na ovom mestu obeležavamo 15.februar“, kazala je Maraja Tomić iz NURDOR-a. „Akcija se u isto vreme održava u preko 30 gradova u Srbiji. Prošla godine je bila jako značajna za nas jer je u Nišu otvoreno Hematoonkološko odeljenje. Deca se sada leče u mnogo boljim uslovima, zaštićenija su imunološki, leče se po svim evropskim standardima i to je jedinstvena klinika u regionu koja zadovoljava sve svetske standarde“.

Marija je najavila i novu kampanju , prikupljanje sredstava za novu roditeljsku kuću u Beogradu.

„U Srbiji imamo pet roditeljskih kuća, po jednu u Nišu i Novom Sadu i tri u Beogradu. Međutim već duže vreme u Beogradu nema dovoljno kapaciteta jer možemo u ovim kućama da smestimo samo 13 porodica , a na njih su upućene porodice iz cele Srbije“, naglašava Marija Tomić.

Sandra Jovančić ispred NURDOR-a kaže da su roditeljske kuće od posebnog značaja i za roditelje i za mališane koji se suoačavaju sa najtežim bolestima.

„Svrha roditeljske kuće je da pomognemo i roditeljima i deci“, kaže Sandra Jovančić. „Mnoga deca se leče vam mesta boravka, a to je za roditelje veliki izdatak jer lečenje, recimo kod leukemije traje 105 nedelja. Oni su za to vreme u Beogradu ili Nišu i moraju da obezbede sebi smeštaj, a to je dodatni materijalni izdatak za njih. Sa druge strane zahvaljujući roditeljskim kućama deca manje borave na klinikama. Svaki put kada zdravstveno stanje to dozvoljava deca prelaze u roditeljsku kuću gde može da borave i njihovi roditelji. Na taj način dete oseća sigurnot i toplinu doma koja mu na klinici nedostaje“, ističe Jovančić.

„Poslednjih godina svakog dana neko dete oboli od raka, a nažalost jedno dete nas napusti nedeljno. Tačne podatke o tome koliko dece godišnje obili od malignih bolesti nemamo pa je to jedan od razloga zbog čega bi morao da se otvori kancer registar“, kaže Jovančić.

Prema njenim rečima poslednjih godina je sve više ljudi koji žele da pomognu NURDOR-u, kako pojedinaca tako i kompanija koje doniraju sredstva tokom kampanja koje se vode za određene potrebe.

„Dokaz za to je Hematoonkološko odeljenje u Nišu koje je napravljeno od donacija, a ovog puta se zahvaljujemo svima koji su se odazvali svakoj našoj akciji“, kaže Sandra Jovančić.

Kao i prethodne, ovogodišnja manifestacija bila je humanitarnog karaktera, te svi koji su kupili balon podrške ili neke od suvenira na štandu NURDOR-a, donirali novac za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu. U tom cilju, organizovana je i akcija “Humanitarna kafa” tokom prepodnevnih časova, tokom koje su ugostitelji kafića “The Code” i “Kafe Priča” sav iznos od popijenih kafa donirali NURDOR-u za unapredjivanje kvaliteta lečenja i života dece obolele od malignih oboljenja.


POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde