Naslovna Sve vesti Niš Veliki uspeh golbalista Naisa na prestižnom turniru u Malmeu – SREBRO ZLATNOG...

Veliki uspeh golbalista Naisa na prestižnom turniru u Malmeu – SREBRO ZLATNOG SJAJA

230
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 13.02.2019

Niški sportisti sa invaliditetom postigli su u Švedskoj veliki uspeh –  golbalisti Golbal kluba Nais vratili su se sa srebrnom medaljom.

Kako su danas na konferenciji za novinare u Media reform centru objasnili Malme Open je najmasovnije sportsko takmičenje osoba sa invaliditetom nakon paraolimpijskih igara, koje se tradicionalno održava svake godine u prvoj polovini februara.

Niški sportisti sa invaliditetom su ranijih godina u Malmeu imali dosta uspeha u plivanju i stonom tenisu. Na ovogodišnjim igrama, Malme Open 2019, Niš, jug Srbije i celu zemlju predstavljali su golbalisti Golbal kluba Nais, dvostrukog šampiona Srbije u poslednje dve godine.

Na ovom turniru nastupilo je četrnaest ekipa iz sedam država i to iz: Danske, Švedske, Finske, Velike Britanije, Nemačke, Grčke i Srbije, a sa ovog takmičenja golbalisti Naisa vratili su se sa osvojenom srebrnom medaljom. Ovaj uspeh najveći je uspeh srpskog golbala u poslednje dve decenije.

Ukupno je petoro igrača Naisa nastupilo na ovom turniru i to: Luka Bulatović (kapiten, slabovid, 26), Milan Petrović (slep, 32), DŽenan Ajdinović (slabovid, 23), Stefan Stevanović (slep, 24), Šamaila Kauser (slepa, 27). Stručni štab su činili: Stefan Mićićelović (trener) i Nikola Perišić (skaut-statističar).

Turnir je bio nikad masovniji, a svaka grupa je brojala čak sedam ekipa! Igrale su se tri utakmice dnevno, objasnio je na današnjoj konferenciji za štampu  mladi predsednik Kluba i jedan od najboljih studenata master studija Pravnog fakulteta u Nišu, Stefan Stevanović,

„Utakmice prvog dana su pokazale da možemo ravnopravno da se nosimo sa najboljim ekipama. Dva tesna poraza su bila „danak neiskustvu“ jer ekipe koje su nam bile protivnici nismo poznavali, pa smo „ad hok“ pravili taktiku. Upravo je „skauting“ svih potencijalnih protivnika u narednim danima, a koji je na kraju prve večeri uradio Nikola Perišić, pomogao da se bolje pripremimo za sutrašnje mečeve.„ – objasnio je trener Stefan Mićićelović.

„Posle prvog dana smo znali da ako igramo svoju najbolju igru u odbrani, uz pametnu igru u napadu, možemo da pobedimo svakog protivnika. Naša grupa bila je  diskretno jača i da možemo daleko da doguramo.“ – dao je svoj osvrt „komandant odbrane“ Naisa, kapiten Luka Bulatović.

„Ovo mi je drugi turnir sa Naisom, a četvrtfinale protiv prijatelja iz ekipe Kleio najdraža utakmica jer nas je moj gol odveo u polufinale. Tokom turnira smo kao ekipa rasli, a protiv Solunaca i sazreli. Igrali smo svoju igru sprovodeći filozofiju savremenog golbala gde je „odbrana broj jedan“. Upravo smo tada skrenuli pažnju na sebe svih učesnika i gledalaca u “KulladalSporthall” i istakli kandidaturu za medalju. Ali, ne samo formalnim plasmanom u polufinale, nego igrom i pristupom. Shvatili smo da sve zavisi od nas.“ – ne bez emocija i u jednom dahu objašnjava impresije sa četvrtfinalne utakmice DŽenan Ajdinović.

Jedna je pobeda delila Nais od medalje, pobeda u polufinalu nad ekipom Hammarby, od koje je Nais izgubio utakmicu u grupnoj fazi

„Protivnik Hammarby, iako sa izuzetno iskusnim igračima i veoma čvrst u odbrani, nije mogao da nas iznenadi dva puta u tri dana. Tačno smo znali od koga preti opasnost zahvaljujući iskustvu stečenom u utakmici iz grupe. Sproveli smo u odbrani sve što smo dogovorili, držali koncentraciju tokom celog meča i kontrolisali situaciju do kraja.“ – svoje impresije je dao iskusni Milan Petrović srpski paraolimpijac u tandem biciklizmu.

Pobedom u polufinalu, obezbeđena je medalja.

„Kada se protivnik dobro analizira, kada se uoče snage i slabosti sa obe strane, moguće je primeniti odgovarajuću taktiku koja dovodi do željenog rezultata. Posle ovog turnira, verujem da je postalo jasno zašto treba primenjivati skauting. Na ovom turniru je sprovedena taktika u kojoj pobeda počinje iz odbrane“, – objasnio je skaut-trener ekipe Nais, Nikola Perišić.

„Rezultat ostvaren na turniru u Malmeu ozbiljan je pokazatelj kvalitetnog rada i napretka našeg kluba. Pored šampionskih titula prvaka države i redovnih odličja sa turnira u regionu, ova medalja dokazuje da je kvalitet koji posedujemo neosporan i da bi sa malo više ulaganja u golbal Srbija imala ozbiljan potencijal za osvajanje evropskih i svetskih titula” kažu u Klubu

Ništa manju Niški globalisti zahvalni su Specijalnoj školi sa domom učenika Bubanj koja im je ustupila svoju fiskulturnu salu i na čijem parketu svakog vikenda vredno vežbaju,  Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu  za koji kažu da im je potporni stub.

Ostaje nada da ovaj uspešan mlad sportski kolektiv bude adekvatnije sagledan od strane lokalne samouprave, jer to zasigurno zaslužuje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde