Naslovna Društvo Polaganjem venaca i opelom obeležena 77. godišnjica bekstva logoraša iz logora na...

Polaganjem venaca i opelom obeležena 77. godišnjica bekstva logoraša iz logora na Crvenom krstu

161
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 12.02.2019

Polaganjem cveća i venaca, odavanjem pošte i opelom danas je na spomen kompleksu logora na Crvenom krstu obeležena 77.godinšnjica bekstva logoraša. Od 147 logoraša koja su put slobode pošla preko bodljikavih žica 105 je uspelo da se dokopa slobode.

Veliki broj građana , omladine i zvaničnika okupilo se na ovom mestru stradanja da se podsete strahota, ali i herojstva nekadašnjih logoraša.

Okupljenima se obratio gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je rekao da je skoro osam decenija prošlo od kako je 147 zarobljenika preko Huma, Brenice, Cerja, Kameničkog Visa, u zoru tog dana krenulo iza zidina Crvenog Krsta u slobodu.

“Svakog 12.februara okupljamo se na mestu na kome su pisane najsurovije stranice naše istorije. Okupljamo se jer tako ujedinjeni čuvamo svoju tradiciju, svoju prošlost, svoje korene i poštujemo borbu za slobodu, jer ko zaboravlja odakle je potekao, neće znati ni kuda treba da ide”, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović i poručio da je Niš grad koji pamti tradiciju i njenu vrednost na tolerantan i miroljubiv način.

Gradonačelnik Niša kazao je da je pobednik  onaj koji je sposoban da voli i prašta, jer , kako je kazao:

“Mir i sloboda nisu samo odsustvo rata, oni su i mudrost koja vodi svakoj jednakosti i poštovanju ličnog i ljudskog dostojanstva. Čovekova subina je u miru u toleranciji, ali se o njima ne može samo govoriti, mora se i verovati i raditi za njih. Više nego ikad snažna i moćna Srbija postaje faktor mira i ekonomske stabilnosti u čitavom regionu. Stratišta se moraju pamtiti, ali ne i ponoviti”, kazao je u svom govoru gradonačelnik Darko Bulatović i dodao da je logor na Crvenom krstu opomena koja pokazuje šta se dešava kada rat pobedi čoveka umesto da čovek pobedi rat.

Polaganju cveća i venaca i odavanju pošte prisustvovao je i preživeli logoraš, devedeset četvorogodišnji Vladimir Jovanović- On je podsetio da su u ovom logoru bile zatočene žene, deca i odrasli svih nacionalnosti, a povremeno i stranci.

“Nemci ovde, posle formiranja logara, dovozili ljude različitih nacionalnosti sa svih strana zemalja. Za vreme okupacije ovaj logor se stalno punio i praznio. Kroz logor je prošlo preko 30.000 ljudi, a oko 10 .000 njih je streljano na Bubnju. Svakoga dana smo svi koji smo bili ovde očekivali istu sudbinu. Na današnji dan goloruki logoraši su jurišali na nemačke stražare i bodljikavu živu kojom je logor bio ograđen. Nažalost neki od njih su ostali na žicama”, kazao je Jovanović sećajući se tih dana.

Savez izviđača Niša u znak sećanja na ovaj dan organizuju Marš-tragom niških logoraša. Po tradiciji i ovoga puta , nakon što su predali raport gradonačelniku, krenuli su put kojim su logoraši išli.

Obeležavanju ovog značajnog datuma prisustvovali su gradonačelnik načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, predsednici gradskih opština, predstavnici Vojske Srbije i MUP-a, Srpsko-Ruskog humanitarnog centra, boračkih i drugih udruženja, Saveza jevrejskih opština u Srbiji, Saveza izviđača Niša i mnogobrojni građani.

Nakon polaganja venaca u zgradi Logara 12.februar otvorena je i fotografska izložba “Lice logora” u organizaciji Međunarodnog centra za očuvanje i istraživanje kulturno-istorijskog nasleđa istočne Evrope “Memorijal” i Narodnog muzeja Niš.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde