Naslovna Društvo Druženje dece i konja o kojima brine „Zooplanet“ u Parku...

Druženje dece i konja o kojima brine „Zooplanet“ u Parku Svetog Save

164
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 11.02.2019

Lep nedeljni dan izmamio je Nišlije na ulice i parkove. U Parku Svetog Save danas je , osim šetača, bilo i mnogo dece. Deca su se se igrala na spravama, toboganima i ljuljaškama. Ali , imali su i jednu atrakciju- mogla su da  se druže sa živorinjama, tačnije sa konjima.

„ U Parku Svetog Save izveli smo naše konje, ponija Pakija i jednu domaću bosansku kobilu Strelicu,  na kojima mogu da jašu deca. Na ovaj način skupljamo zimnicu za naše životinje  u prihvatnom centru o kojima brinemo. Zima je, teži period za prehranu životinja u prihvatilištu i teže dolazimo do sredstava za kupovinu hrane za njih, za prostirku i druge potrebe.  Želeli smo da se mališani druže sa životinjama“, rekao nam je Marko Bošković iz udruženja Zooplanet, koji je sa ostalim volonterima vodio konje i male jahače po parku.

Deca su sa svojim roditeljima strpljivo čekala u redu da, neki po prvi put , a neki to rade češće, jašu nekoliko krugova na ovim mirnim pitomim grlima.

„Deca vole da jašu na konjima, nisu ih dugo videli , i sada po lepom ponovo se druže. Oduševljena su. Nameravamo i ubuduće za vikende kada je lepo vreme da dovodimo naše konje u Park.

Trećeg i četvrtog marta marta bićemo ovde u Parku da sa sugrađanima obeležimo Svetski dan divljih životinja.

Desetogodišnja Jana Jovanović kaže da je veoma lepo družiti se sa životinjama i došla je da jaše ponija. Ovo joj nije prvi put i rekla nam je da je jahala ponija kada je bila mala.

„Do sada sam se plašila da se popnem na konja ali više ne“,kaže Jana.

Dunja Mitić je nekoliko puta jahala konja u Konjičkom klubu.

„Jahala sam Ružicu i druge konje u  klubu . Volim ove životinje,  ne plašim ih se, omiljene su mi. Tata me podržava u mojoj želji da se družim sa konjima i jašem ih u klubu“.

Iva Petković, učenica četvrtog razreda  takođe voli konje i nije joj prvi put da jaše.

„Lep je osećaj jahati na konju. Malo je truckanje ali nije ništa strašno . Ostaloj deci bih rekla da se ne plaše konja jer su ta bića prijatelji ljudi „

Lepa i korisna zabava. Deca se uče da se druže sa životinjama i da jašu a volonteri Zooplaneta obezbeđuju hranu za životinje u prihvatilištu.

U prihvatilištu za životinje  koje se nalazi u Kamenici 18 volontera Zooplanet brine o kojima, kozama, svinjama, srnama, živini, zečevima i jednoj rodi.

Marko kaže da se svakodnevno prijavljuju novi volonteri


POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde