Naslovna Društvo Biblioteka “Stevan Sremac” – Ne bacajte knjige, poklonite ih Biblioteci a mi...

Biblioteka “Stevan Sremac” – Ne bacajte knjige, poklonite ih Biblioteci a mi ih poklanjamo čitaocima

129
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 11.02.2019

U cilju popularizacije knjige i čitanja gradska biblioteka “Stevan Sremac” uvela je pre  više od dve godine svojevrstan “retro bankomat knjiga”. Kako kaže Sonja Šuković direktorka Biblioteke,  na ovaj način su želeli da obraduju one  koji nisu članovi biblioteke ili nemaju novca za članarinu ali  naravno i članove Biblioteke.

Ovih dana kada đaci ne idu u školu zbog raspusta  čitanje je jedan od najkorisnijeg načina provedenog vremena. Banka knjiga je otvorena svakodnevno i “radi punom parom”.

“Na ovaj način  Biblioteka širi lanac čitanja. Građani u velikm broju poklanjaju knjige Biblioteci. Sve ono što Biblioteka nema uvršava u svoje redovne fondove, a ono što se nalazi u velikom broju primeraka Biblioteka daje građanima Niša na poklon . Taj bankomat knjiga uspešno živi dve godine i  nema dana da neko ne ostavi jednu ili više knjiga, nekada prepunu torbu, a nije retkost da nas pozovu građani koji nasleđuju knjige od roditelja, baka, deka. Nekada imamo višak knjiga a mali prostor “, kaže Šuković.

Biblioteka ima organizovanu službu koja od građana preuzima te knjige. Jedan deo uvršava u fondove, a preostali može da se uzme na bankomatu i poklanja se građanima. U bankomatu knjiga nalaze se poznati, vredni naslovi i autori.

“ To su vredne knjige. Deo knjiga smo i mi zbog manjka prostora otpisali iz fondova. Nema potrebe da imamo određenu vrstu građe koju je komisija predložila za otpis iz razloga što recimo imamo 100 primeraka, a sam obrt te knjige, čitanje, analitika , statistika pokazuje da ona nije u toj meri čitana, pa je dovoljno da u fondu ima pet do šest primeraka”, dodaje Sonja Šuković.

Sve to što Biblioteka  po bibliotečkim standardima otpiše , daje se crkvenim bibliotekama, školskim, specijalizovanim bibliotekama i na ovaj način, kroz bankomat,  građanima Niša.

“Svaka knjiga nađe svog čitaoca. Imali smo toliko reči hvale zbog toga što su pronalazili knjige iz oblasti koja njih interesuje a na drugom mestu nisu mogli da ih nađu. Pronalazili su čak knjige o svojim precima” dodaje Šuković.

Razmena knjiga je svakodnevna. Nema formalnosti, zadržavanja.  

“ Danas sam uzeo tri naslova, autore Voltera, Bruna Šulca i Matiju Bećkovića , knjigu Bogojavljanje. Ranije sam donosio knjige u bankomat . Ovo je sjajna ideja. Uvek može nešto da se nađe interesantno. Uglavnom su starija izdanja , ali mnoga od tih izdanja više nisu ponovljena pa je to prilika za čitaoce da nađu nešto što ne mogu da nađu u knjižarama”, kaže Oliver Milijić, jedan od redovnih posetilaca Biblioteke i ljubitelj knjige.

Uzete knjige čitaoci mogu da zadrže, proslede na dalje čitanje ili poklone. 

Knjige nikada ne gube na aktuelnosti. Ni internet , ni drugi savremeni mediji ne mogu je istisnuti, te je i poruka iz Biblioteke:

“ Nikada ne bacajte knjigu. Sve što od knjiga imaju , a ne trebaju im,  neka pozovu Biblioteku  i mi ćemo doći da knjige preuzmemo”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde