Naslovna Društvo Preventiva i porodica ključne u borbi protiv pušenja, narkomanije i drugih oblika...

Preventiva i porodica ključne u borbi protiv pušenja, narkomanije i drugih oblika zavisnosti

172
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 10.02.2019

„Preventiva zavisnosti mladih“  tema je koja je okupila veliki broj građana na javnoj debati za pripremu Predloga strategije razvoja za period 2020-2029 .godine u okviru izrade nove strategije razvoja Gradske opštine Medijana za narednih 10 godina.

Na skupu koji je organizovala opština Medijana  govorili su  prim. dr Branimir Rančić, neuropsihijatar, narodni poslanik u Skupštini Srbije i potpredsednik skupštinskog Odbora za rad i socijalna pitanja, neuropsihijatar i porodični psihoterapeut Mirjana Miladinović iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“, Bratislav Timotijević, penzionisani policijski službenik Policijske uprave u Nišu i dugogodišnji rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije i član veća Gradske opšttine Medijana za sport i obrazovanje i profesor na Visokoj tehničkoj školi u Nišu, dr Srđan Jovković.

I mnogi iz publike dali su svoj doprinos debati.  Jedinstven stav svih panelistai govornika iz publike bio je da je porodica  stub odrastanja i vaspitavanja mladih a doprinos zdravom odrastanju i pravilnom vaspitavanju novih generacija moraju da daju  svi činioci društva. Zbog toga  svi nivoi društva i države moraju biti posvećeni  očuvanju porodice.

“Gradska opština Medijana započinje razgovore sa sugrađanima jer želimo da čujemo šta oni misle da  treba uraditi u pripremi strategije razvoja opštine Medijana. Osnovni problemi koji želimo da reševamo su problemi zapošljavanja, povećanje bezbednost naših sugrađana ali ćemo razgovarati i o bolestima zavisnosti. Obično kada se pomenu bolesti zavisnosti onda se misli na drogu. Međutim, postoje  drugi izazovi, pre svega alkoholizam. Ono što prestavlja veliki problem su svi vidovi pa i najnoviji vid, online kockanje. Podaci koje imamo na nivou Srbije su zabrinjavajući. Zato smo organizovali ovaj susret da čujemo ljude koji se bave ovom problematikom, da preduzmemo sve ono što je u ingerenciji gradske opštine Medijana, da barem  ovaj problem ublažimo ako ne možemo da ga u potpunosti rešimo“, rekao je predsednik Skupštine gradske opštine Medijana prof. dr Žarko Ranković.

“Pušenje i  alkoholizam su uvod u onu najtežu zavisnost – narkomaniju. Pušenje i alkoholizam kod nas u Srbiji  je društveno prihvatljivo ponašanje, a mislim da ne bi trebalo da bude . Treba obratiti pažnju na medicinske aspekte i na bolesti koje izaziva pušenje i alkoholizam “, rekao je prvi panelista, prim.dr Branimir Rančić, neuropsihijatar, narodni poslanik u Skupštini Srbije i potpredsednik skupštinskog Odbora za rad i socijalna pitanja.

Dr Rančić je podsetio da je 2010. godine donet zakon o duvanskom dimu i zabrani pušenja u javnim prostorijama. On je najavio i novi zakon.

“Očekujemo da se u ovoj godini donese Zakon o zabrani pušenja. Ni jedan zakon apriori ne može da eliminiše pojavu. Ovo mora da bude jedan dugotrajni proces. Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima je 31. januar. Ali, mi ne smemo samo tog dana da imamo kampanju protiv pušenja  a onda da čekamo sledeći 31. januar .”

On je kazao da su se zakoni u svetu po pitanju zabrane pušenja  pokazali vrlo efikasnim.

“Ako  u jednom Njujorku koji je tri ili četiri puta veći od naše Srbije nema pušenja, ja ne vidim razloga zašto bi mi u Srbiji nosili srebrnu medalju u Evropi po pitanju pušenja. Ispred nas, možemo reći „nosioci znatne medalje” po pušenju nose samo Grci. Ona naša poslovica “ pušitii kao Turčin može se promeniti u pušiti kao Srbin” , kazao je dr Rančić koji smatra da danas  mnogo više mladih puši nego ranije .

“ U Srbiji puši oko 37 posto stanovnika. Od toga sedam posto dece. To je alarmantan, zabrinjavajući podatak. Svi mi, a prvenstveno porodica, mora da se pozabavi ovim problemom.  

Neuropsihijatar i porodični psihoterapeut Mirjana Miladinović iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“ osvrnula se na narkomaniju, kao sveprisutnom problemu bez obzira na pol, uzrast i socijalni status.

“ Pomera se granica kada mladi prvi put probaju drogu. Istraživanja pokazuju da već sa 12 godina deca imaju kontakt sa drogom. U svom radu u Nišu  sam imala slučaj da dete u sedmom razredu već diluje drogu i da je već godinu dana zavisnik. To je naša škola, naša teritorija. Moramo već u osnovnoj školi da više pažnje obratimo na decu. To su obično deca koja još u predškolskom uzrastu imaju ponašanja koja nisu primerena i uobičajena. To su deca koja imaju hiperaktivnost, slabiju pažnju i koncetraciju. Češće se svađaju i imaju lošu komunikaciju sa decom. To je prvi znak da ta deca imaju nefunkcionalnu porodicu, da porodica ima unutrašnji problem sa kojim treba da se suoče psiholozi i pedagozi škola, ali i da se sa tom porodicom radi ”, rekla je dr Miladinović.

Bratislav Timotijević, penzionisani policijski službenik Policijske uprave u Nišu i dugogodišnji rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije i član mnogih gradskih i republičkih foruma na temu bezbednosti mladih, govorio je o ulozi policijskih službenika u edukaciji, prevenciji i postupanju prema mladim osobama, konzumentima alkohola i opojnih droga, kao i onima koji distribuiraju mladima psihoaktivne supstance. Posebno je govorio zakonu o zaštiti maloletnika za koji je kazao da je ” proevropski i da štiti i decu i mlade od bilo kakve zloupotrebe. ” On je kazao da svako ko postupa prema maloletniima od državnih organa i  službenika morao da prođe određenu obuku o sticanju znanja  posebnim pravima i slobodama maloletnih lica. “U našoj držav i policija i sudije i tužioci moraju da imaju sertifikat za rad i postupanje prema maloletnim licima” 

Član veća Gradske opšptine Medijana za sport i obrazovanje i profesor na Visokoj tehničkoj školi u Nišu, dr Srđan Jovković godinama se bavi edukacijom mladih i odraslih, s ciljem zaštite podataka na internetu i putem mobilnih uređaja, govorio je o ulozi roditelja u prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i rizičnog ponašanja i u kojoj meri bi jačanje roditeljskih kompetencija u preventivnom delovanju dovelo do smanjenja konzumiranja alkohola i psihoaktivnih supstanci. On je posebno istakao aktivnosti za mlade e i učenike koje organizuje najveće niška opština, a koje promovišu sport, zdrav način života, talenat, odličan uspeh u školi.

Narodna poslanica dr Ljubica Mrdaković Todorović i potpredsednica Republičkog Odbora za zdravstvo, zdušno je podržala inicijativu opštine Medijana da jedan od strateških ciljeva u daljem planiranju bude zdrav razvoj naše dece i pronatalitetna politika. Ona je predložila da jedna od tema u predstojeećm periodu bude preventiva i zaštita reproduktivnog zdravlja kod mladih, jer su, kako je objasnila u toj oblasti podaci katastrofalni.

Neka od pitanja na koja su traženi odgovori su i da li je korisno koristiti medijske kampanje u aktivnostima prevencije rizičnog ponašanja, da li postoji politička volja za rešavanje problema mladih na republičkom, gradskom i opštinskom nivou i šta je u toj oblasti strategija države, grada i opštine.

Gotovo nijedan skup u organizaciji Gradske opštine Medijana, kako kažu u ovoj opštini,  a koji se tiče definisanja dugoročnih smernica u razvoju opštine nije bio toliko posećen, kao prva javna debata za pripremu Predloga strategije razvoja za period 2020-2029.godina. U okviru izrade nove strategije razvoja Gradske opštine Medijana za narednih 10 godina biće održano više javnih debata o različitim temama, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde