Naslovna Sve vesti Niš ŠTO da ne KAŽEM – PRAVDA PO FLUGEU

ŠTO da ne KAŽEM – PRAVDA PO FLUGEU

250
0
PODELI

Gradski Portal 018 -31.01.2019

Sudija Žan-Klod Antoneti priprema oslobađajuću presudu ili znatno blažu od prvostepene za Radovana Karadžića i Ratka Mladića. To je rekao Kristof Fluge, bivši sudija Haškog tribunala i Međunarodnog rezidualnog mehanizma I dodao: „Zgrožen sam, Karadžić i Mladić mogu da budu oslobođeni“.

Fluge je, da podsetimo, pre nekog vremena demonstrativno podneo ostavku na sudijsku dužnost, navodeći da to nije učinio samo iz privatnih razloga. On je, kako kaže, duboko razočaran nekim postupcima ove pravosudne institucije. Jedan od takvih postupaka je upravo, kako navodi, “apsurdna odluka francuskog sudije Antonetija, koji je prihvatio zahtev Mladićeve i Karadžićeve odbrane i iz žalbenog postupka isključio sudije Teodora Merona i Kamela Ađijusa, jer su pristrasni. Time je udovoljio molbi Karadžićevih I Mladićevih advokata. Kao ne manje važno napominje se da je Antoneti, za kojeg kažu da je kontroverzni francuski sudija, potpisao i oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Kristof Fluge je, dakle, duboko razočaran saznanjem da može, eventualno, da se desi da se Karadžić i Mladić nađu na slobodi. Čovek ostavku dao zbog toga. Ne može da preživi, ukoliko tamo neki Karadžić i Mladić ne budu osuđeni, zbog toga što su (prema njegovom mišljenju) krivi, ili možda (prema mišljenju Žan Klod Antonetija) nisu krivi.

Kristof Fluge je, izgleda, bio u dubokom zimskom snu kada je Haradinaj oslobođen, kada je Tači posle dva i po minuta pušten kući. Fluge nije primetio da su ih na aerodromu dočekali sa ovacijama, kao oslobodioce. Falilo je samo da im se Hag izvini što ih je, uopšte, i spomenuo. I da im , eventualno, plati odštetu za pretrpljeno emotivno uznemiravanje.

Fluge je spavao (kao Panda) i kada je cela Hrvatska dočekivala svoje generale iz Haga. Ali se strašno sekira (samo što ga srčka nije strafila) što je Vlada Srbije poslala avion po svog generala ( koji se….gle čuda….ne zove Gotovina).

Fluge optužuje sve što je srpsko, a prašta svima koji nisu Srbi.Pa makar bili I krivi. On sebe (optužujući sudiju Žan-Klod Antonetija za pristrasnost) nepristrastno smatra nepristrastnim. “Postoji izreka po kojoj ste pred sudom i na otvorenom moru u božim rukama”, rekao je Fluge za Cajt i dodao da ga iz raznih udruženja žrtava rata na Balkanu stalo opsedaju i postavljaju mu zabrinuto pitanja hoće li Karadžić i Mladić na kraju biti oslobođeni.

A koja su to Udruženja iz kojih ga opsedaju? Ima i Srbija svoja Udruženja, ali izgleda da su ona ukapirala ko je ko i ko je šta, pa ne opsedaju pogrešne osobe. “Sličan se sličnome raduje”, kaže stara latinska izreka. Pa i Fluge Udruženjima, koja ga opsedaju.

I da ne dužimo priču, mnogo je komplikovana. Mi smo razuman narod I znamo da se pred sudom za počinjene zločine mora odgovarati. Ali samo pod uslovom da aršini budu jednaki i da sud bude pravedan. A ako već nije, kakav je Haški tribunal, onda i mi imamo pravo – kako na nepravdu, tako i na pravdu. Kod nas se kaže “ni po babu, ni po stričevima”. Ali ako već mora “po Flugeu”, onda neka za nas bude po Flugeu

31.januar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde