Naslovna Društvo Niš u martu dobija svoj prvi pozorišni festival – Teatar na raskršću

Niš u martu dobija svoj prvi pozorišni festival – Teatar na raskršću

438
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 31.01.2019

Niška pozorišna scena biće u martu mesecu u znaku međunarodnog pozorišnog festvala „Teatar na raskršću“.

Grad Niš je imao ranije jedan festival, ali kako kaže.Spasoje Ž. Milovanović nestao je za pozorišne scene Srbije nakon prvog predstavljanja.

„Festival „Teatar na raskršću želi da okupi najznačajnije predstave balkanskoh kulturnog prostora , od Turske do  Slovenije“, kaže direktor niškog pozorišta.

Zvanični početak festivala je 11. marta na Dan Niškog narodnog pozorišta koje će premijerno izvesti predstavu „ Putujuće pozorište Šopalović“ i trajaće do 19. marta.

Spasoje Ž. Milovanović

„Iskreno se nadam da će ovaj festival imati dugu tradiciju jer festival tog tipa ne postoji ni u jednoj državi balkanskog kulturnog prostora” kaže Milovanović  

Do sada je, kako je rekao direktor Narodnog pozorišta u Nišu , za selekciju prijavljeno 44 pozorišnih prestava. Žiri će odabrati sedam predstava koje će se takmičit i ući u repertoar festivala a biće prikazana i osma „ u čast nagrađenih“ , uz nišku premijeru.

„ Naš cilj je da dovedemo najbolje predstave i da okupimo najznačajnije pozorišne stvaraoce u ovom trenutku u 13 država koje imaju šta da progovore  i da na jedan potpuno nov pozorišni jezik da govore o stvarnosti koja nas okružuje.“

U pozorištu očekuju da će ovo postatii gradska manifestacija jer to zasužuje po svom značaju

„Želimo da festival predvidi budućnost, da vidimo na koji način će pozorišna delatnost da se razvija. Koji su to akutni prbleemi u balkanskom kulturnom prostoru koje pozorište prepoznaje kao motiv i temu koju treba obraditi2, kaže Milovanović.

On je najavio mogućnost  i nadu da Ministarstvo kulture podrži ovaj projekat jer„ takav festival ne postoji“.

Predlogom Gradskog veća za festival je opredeljeno 15 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde