Naslovna Kultura „Moje dete“ na sceni niškog pozorišta

„Moje dete“ na sceni niškog pozorišta

387
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 31.01.2019

Na sceni niškog pozorišta u četvrtak, 7. februara, gostuje Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom „Moje dete“ po tekstu Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević.

Predstava koja vas neće ostaviti ravnodušnim – „Moje dete“ Stojana Srdića u režiji Ane Đorđević je jedna od najuspešnijih i najnagrađivanijih predstava Beogradskog dramskog pozorišta poslednje decenije. Predstava je trijumfovala na nizu pozorišnih festivala u Kragujevcu (Joakim interfest), Mladenovcu (Teatar u jednom dejstvu), Banja Luci (Festival glumaca), Zenici, Aleksincu, Aleksandrovcu i Jaroslavlju (Rusija).

O predstavi, rediteljka Ana Đorđević kratko kaže: „Priča o Romima u Srbiji je priča o samoj Srbiji“.

Pozorišna kritičarka Ana Tasić (izvod iz kritike):

„U milje romske porodice, Stojan Srdić (tekst nagrađen na Konkursu „Branislav Nušić“2015) smešta stravičnu, gotovo ritualnu priču o stradanju desetogošnjeg deteta, koje preživljava silovanje, sirotište, roditeljski alkoholizam, neefikasnost socijalne i zdravstvene službe. Najpre u jeziku, a onda i u specifičnom modelu ponašanja, rediteljka je našla uporište za svoju ubitačno jdnostavnu predstavu. Potpuno socijalno nevidljive i skrajnute od civilizacije žive čitave kategorije ljudi, prisiljenih da formiraju paralelni život, u kome važe pećinska pravila.

Jovana Gavrilović (Ranka) je namučenu dečju dušu odigrala bez ukrasa i otklona, jasno i potresno, kao u dokumentarnom filmu. Ivana Nikolić (Mirka), Andrej Šepetkovski (Borkan), Vladan Milić (Zule) predstavili su Rome u nekoliko bitnih dimenzija. Mladen Sovilj je Miška odigrao kao krivo ogledalo: kroz njega se sudbina Ranke još jednom prelomila kao socijalno i psihološki deformisana. Potresna i univerzalna priča, bez nasilnih zahvata nad njom.“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde