Naslovna Sve vesti Niš ŠTO da ne KAŽEM – Nestrpljenje – najveći srpski greh

ŠTO da ne KAŽEM – Nestrpljenje – najveći srpski greh

142
0
PODELI

Gradski Portal 018 -29.01.2019

Ko o čemu – baba o uštipcima, a mi o Kosovu. Stade nam život zbog Kosova, ni o čemu drugom ne govorimo, a i ako govorimo….onda je sve drugo drugorazredno, a prioritet je pitanje Kosova. Prosto je sramotno, i zločin je ne biti patriota po pitanju Kosova. Da nisam u koži onoga ko se usudi da izusti “ma šta me briga za Kosovo, hoću brate da živim dok sam živ”. Jeres, i bezobrazluk. Da živi bez Kosova, sram ga bilo…..bruka i sramota Srbina koji to izusti.

Ćutimo I zalažemo se da Kosovo ostane deo Srbije. Ne znam kako se mi, obični građani zalažemo, ali se zalažemo. I ne odustajemo od toga da ponavljamo ustaljene stereotipe, kada o Kosovu govorimo….da je srce Srbije, kolevka Srbije, kolevka duhovnosti…….i slično tome…..pri čemu često i ne razmišljamo o izgovorenom, ali izgovaramo. Pa svi to izgovaraju, a mi smo deo svih – Srba.

Poneko se odmetne, pa izusti da hoće da živi i bez Kosova, ali da jednom živi ko čovek. Dojadilo mu to natezanje, nadmudrivanje, političarenje….dojadile mu mržnje, sukobi i ratovi. Ovde nastaje problem….a boj na Kosovu, a Miloš Obilić, a srpski manastiri…..Odmetnik postaje gubitnik u nadmudrivanju i digne ruke, složivši se sa činjenicom da “nam bez Kosova nema života”.

Da pokušamo da se ne vraćamo u prošlost, da pokušamo da posmatramo sadašnjost. Kako živimo? Loše, mnogo lose. Hoće li nam biti bolje sa Kosovom, ili bez Kosova? E to ne znamo, nismo probali.

Znamo kako nam je sada. A kako će nam biti sutra, ne zavisi od nas.

“Najveći srpski greh, onaj iz koga kasnije proizlazi sve zlo, sva strava i užas naše istorije i svakodnevice, jeste nestrpljenje.”…..govorio je Vladika Nikolaj Velimirović.

Obično, malo, svakodnevno, tobože bezazleno nestrpljenje. Ono je naš najveći, najteži, onaj originalni greh. Prauzrok svega što ćemo kasnije upropastiti, izdati, uništiti, oskrnaviti, odbaciti, zaboraviti…

Kao i uvek, najkomplikovanija pitanja zahtevaju one najjednostavnije odgovore. Koji su, pokazalo se, često i jedini pravi.

Jer nestrpljenje nije suprotnost „strpljenju”, već mudrosti.Nestrpljenje je očito pokazani nedostatak vere u Boga i u sebe. Nestrpljenje je malodušje i maloverje.Nestrpljenje je uzrok svakom razočaranju. Nestrpljenje je pobuna protiv onoga “neka bude volja Tvoja”.

Nestrpljenje je početak svakog kraja. Nestrpljenje je ono samoubilačko srpsko “buntovništvo bez razloga”.Nestrpljenje je bezbožni otpor svemu onome što ne razumemo.

Stoga….nije na odmet da budemo strpljivi, dok ne budemo razumeli kakva je to “Božja volja”. I kakvu će nam on priliku pružiti. Bez toga – badava sve priče.

29.januar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde