Naslovna Sve vesti Niš ŠTO da ne KAŽEM – URA ILI UA ?

ŠTO da ne KAŽEM – URA ILI UA ?

147
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 28.01.2019

Novak Đoković osvojio sedmu titulu na Australijan openu i tako ispisao istoriju kao prvi teniser kome je to pošlo za rukom. Veliki broj navijača pozdravio je Novaka u Melburn parku. Novak je tom prilikom rekao da je zahvalan što je imao priliku da ispiše istoriju Australijan opena, svoju ličnu istoriju i istoriju tenisa uopšte.Pored istorijske sedme titule u Australiji naš teniser se popeo i na treće mesto večne liste sa 15 osvojenih grend slem titula.

Posle toga smo mi, ovde u Srbiji, “odlepili” od sreće. Pričamo, i ko zna koliko još ćemo pričati o Noletu, kunemo se u njega, dižemo ga u nebesa, volimo ga najviše na svetu i šire, i ništa nam drugo nije potrebno, osim Noleta i njegove pobede.

Nole je to što jeste, igra za sebe, ne za nas, i pobeđuje jer voli pobedu i vrh. Ne zbog nas, već zarad sebe. A mi? Mi ga volimo bezgranično samo kada je pobednik i kada je na vrhu. I zaboravljamo trenutke u kojima je padao i u kojima mu je dobar deo nas okrenuo leđa.

Noleta slučajno spominjem, zato što je on tipičan primer našeg lošeg kolektivnog karaktera. Karaktera koji je u stanju da nekoga (iz sporta, politike, kulture) digne u nebesa, slavi ga i “seče vene” zbog njega, a onda…..kada voljeni lik nešto malo pogreši i počne da pada, okrenemo mu leđa i, malo je reći zaboravimo ga, stapkamo ga i preko noći pretvorimo u neprijatelja, zlikovca, omraženu ličnost.

Kod Srba nema sredine. Nema raspoznavanja, razumevanja, analiziranja, procenjivanja……jok. Kod Srba ima samo ili – ili. Ili si na vrhu, ili si na dnu. Pa ako si na vrhu svi ćete slaviti i voleti, ali kada te Srbin baci u kaljugu, ne izvuče te odande ni Sveti Petar. Srbima je strano saznanje da je covek sazdan od dobrog i lošeg materija, da svaki čovek ima vrline i mane, da ništa nije crno-belo, nego “đe đe ima i roze”, što bi rekli Crnogorci. Ova osobina se najviše ispoljava u politici. Svakog političkog vođu ( i kroz istoriju) Srbi su veličali i slavili, a svako od veličanih i slavljenih je loše završavao. Ovako, ili onako.

Da ne idemo daleko, uzmimo najnoviju istoriju i srpske predsednike? Koji je od njih danas nekome dobar? Kada će bilo ko reći “e, on je to i to dobro uradio, a ovo loše”. Ne. Svi su najgori, iako smo ih ljubili do nebesa, nosili njihove fotografije u novčaniku ko da su nam najrođeniji, ispuštali ih iz usta nismo, a onda smo ih lepo sahranili, pljunuvši im pri tom na grob.

Ispada da na vlast dovodimo ljude samo da bismo imali koga posle toga da mrzimo i razapinjemo na krstaču. Neće biti da su se, do juče naši idoli, toliko promenili preko noći, a mi bili slepci pa sve to nismo videli. Biće da nešto nama, u mentalnom sklopu, nedostaje. Biće da mi ne valjamo, jer ne umemo da cenimo čoveka, jer ne znamo čemu treba da vičemo URA a čemu UA.

Zato Novak Đoković ne bi trebalo mnogo da se raduje našem radovanju. Sutra da izgubi meč, mi ćemo mu okrenuti leđa. Ako ništa drugo, osućemo paljbu po njemu, i kritikovaćemo ga, umesto da mu budemo podrška.

„Definitivno mi laska, i zahvalan sam što sam imao priliku da ispišem istoriju ovog turnira, svoju istoriju i istoriju ovog sporta koji izuzetno volim i kome sam posvećen jako. Naravno, ovo je rezultat velike posvećenosti u poslednje vreme, pogotovo u poslednjih 12 meseci, koji su bili posebno drugačiji od svega onoga što sam doživeo u ranijim godinama bavljenja profesionalnim tenisom.”

Lepo je to rekao Đoković. Ispisao je istoriju ovog turnira I istoriju sporta. Nije ispisao našu istoriju. Mi se samo kitimo tuđim perjem, koje nismo ni zaslužili kao ljudi.

28.januar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde