Naslovna Društvo Niš stipendira 25 srednjoškolaca romske nacionalnosti

Niš stipendira 25 srednjoškolaca romske nacionalnosti

303
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 26.01.2019 
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj 

Grad Niš opredelio je sredstva za stipendiranje 30 dece romske nacionalnosti. Stipendiju  će primati devet ipo meseci za školsku godinu u iznosu od 5000 dinara mesečno, rekla je  Suzana Jovanović, rukovodilac Sektora za socijalnu zaštitu u Sekretarijatu za dečju i socijalnu zaštitu i koordinator mobilnog tima za socijalnu inkluziju Roma na teritoriji grada Niša na poslednjoj sednici Gradskog veća.  

Nakon sprovedenog konkursa na koji se javio 31 učenik, doneta je osluka o stipendiranju 25 đska.

Kako je za Gradski portal 018 objasnila Tijana Đorđević gradska većnica resorno zadužena za ova pitanja od 31 đaka koji se prijavio na konkurs, 25 učenika je u potpunosti ispunilo uslove, jedan učenik nije ispunio uslov jer pohađa privatnu školu a petoro već prima stipendije od Republike. Uslovima konkursa predviđeno je da učenici ne primaju po drugom osnovu stipendije.

Grad Niš je 2017. godine po prvi put usvojio akcioni plan za socijalnu inkluziju Roma  za period 2017 – 2019. godine.kojim su definisane aktivnostima koji bi trebalo da popravi položaj Roma .

„Za period 2018 . 2019. godinu grad Niš opredelio je po pet miliona dinara za ove namene. Pred kraj 2018. godine Gradsko veće Niša usvojio je Zaključakk kojim je izvršilo raspoređivanje sredstava na osnovu iskazanih potreba romske zajednice na teritoriji grada Niša“ rekla je Suzana Jovanović.

 Sredstva namenjena za ove namene predviđena su za otvaranje Romskog kulturnog centra i za stipendiranje učenika romske nacionalnosti koji pohađaju srednju školu.

„ Mi smo ustanovili jednu nelogičnost da deca romske nacionalnosti posle osnovne škole veoma retko upisuju srednju školu. U prošloj godini 44 dece romske nacionalnosti je upisalo srednju školu po završetku osnovne škole. Ovo je jedan od razloga i načina da potstaknemo decu romske nacionalnosti da nastave dalje školovanje.

U decembru prošle godine usvojena je odluka Gradskog veća kojim su precizirana pravila , uslovi, broj , način stipendiranja romske dece.

. Da bi ostvarili ovo pravo  na stipendiju učenici treba su da imaju državljanstvo republike Srbije, da prvi put upisuju određeni razred u tekućoj školskoj godini, da imaju određen prosek ocena koji ne sme da  bude manji od 2,5 u prethodnoj školskoj godini, da je ocena iz vladanja najmanje dobar -3, da punoletni učenik, roditeljili staratelj  ima prebivalište ili boravište na teritoriji grada Niša i da nemaju stipendiju po drugom osnovu.

Ovo je prvi put da se iz gradske kase stipendiraju romska deca u srednjoj školi.

Između broja učenika romske nacionalnosti koji pohađaju osnovnu školu i učenika koji pohađaju  srednju školu i osnovne studije. U školskoj 2017 / 2018 bilo je 1114 dece romske nacionalnosti koja su pohađala osnovnu školu, 86 njih je pohađalo srednju školu a na fakultetima 40 do 50 studenata Roma.

 Obezbeđivanje stipendija je  podsrticajna mer za decu romske nacionalnostii da nastave školovanje, obrazovanje i usavršavanje koje bi predstavljalo i prevenciju socijalno ekonomsih posledica koje donosi ovakvo stanje obrazovanja pripadnika romske populacuje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde