Naslovna Sve vesti Bela Palanka PAKETI POMOĆI ZA NAJUGROŽENIJA STARAČKA DOMAĆINSTVA

PAKETI POMOĆI ZA NAJUGROŽENIJA STARAČKA DOMAĆINSTVA

333
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 16.01.2019

Mnogi od nas su Božić dočekali u svojim toplim domovima, u društvu roditelja, dece ili prijatelja. Mnogi, ipak nisu te sreće, pa su i ovaj najradosniji praznik dočekali sami. To su naši stari sugrađani koji žive sami u veoma teškim uslovima i kojima je svaka pomoć preko potrebna. Njih je na drugi dan Božića obišao predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković. Zajedno sa svojim najbližim saradnicima i predstavnicima udruženja, koje pruža uslugu ”Pomoć u kući”, Miljković je najugroženijim korisnicima u selima opštine Bela Palanka uručio higijensko-prehrambene pakete kao i ćebad, posteljinu i peškire.

Lokalna samouprava opštine Bela Palanka ulaže velike napore da svim ugroženim kategorijama stanovnika izađe u susret i pomogne koliko je u njenoj nadležnosti. “Ideja za osnivanjem službe Pomoć u kući proizašla je iz realne potrebe jer je Bela Palanka opština sa velikim brojem staračkih domaćinstava, pogotovo u selima. Iz godine u godinu povećava se i broj korisnika ali i broj gerontodomaćica, tako da danas 40 gerontodomaćica radi sa 260 korisnika u gradskom naselju i selima. Velika je pomoć koju oni dobijaju putem ove usluge ali svi mi možemo da pružimo još više i pomognemo našim starim sugrađanima da starost provedu u sigurnosti i dostojanstvu. To su uglavnom stara lica koja žive sama i nisu u stanju da se brinu o sebi bez podrške drugih a žele da žive na mestu gde se osećaju najsigurnije, u vlastitom domu. Naša je dužnost da im to omogućimo. ‘’- istakao je Goran Miljković.

On je u razgovoru sa korisnicima čuo koliko im pomoć koju dobijaju od gerontoslužbe znači, jer je mnogima to jedina dodirna tačka sa spoljašnim svetom. Iako stari, obradovali su se poklonima, ali najviše su se obradovali društvu i razgovoru sa nekim ko želi da ih sasluša i pokuša da reši njihove probleme. Miljković je obišao Dobrinu Đorđević iz Leskovika koja živi sama i u jako skromnim uslovima, zatim Leticu Cvetanović koja živi u selu Vrandol i Ljubinku Đorđević koja živi u selu Mokra. U selu Telovac predsednik opštine je obišao Vojkana Džunića koji živi sam i u jako lošim uslovima i kome usluga Pomoć u kući zaista puno znači. Miljković je na drugi dan Božića obišao i 87-godišnju Slavku Simić koja živi sama u selu Miranovac. Samoća i teški uslovi za život nisu uspeli da skinu osmehe sa lica starih. Svi su oni uputili osmehe i zahvalnost predsedniku opštine na poseti i poklonima i na lepim rečima i razgovoru.

”Ovo je samo početak obilaska korisnika usluge “Pomoć u kući”. U narednom periodu nastavićemo da obilazimo sve one kojima je pomoć najpotrebnija a potrudićemo se da izađemo u susret starijima koji žive u udaljenijim selima tako što će ih gerontodomaćice i doktori češće posećivati”, rekao je Miljković.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde