Naslovna Društvo Dobitnici nagrade “11 januar” -Prof. dr RADOSLAV BUBANJ – čovek nepresušne energije

Dobitnici nagrade “11 januar” -Prof. dr RADOSLAV BUBANJ – čovek nepresušne energije

248
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 14.01.2019 
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

“ Život mi je dodelio čast i obavezu da sa mojim dragim prijateljima, dobitnicima ove prestižne nagrade živimo i stvaramo u carskom gradu Nišu. Hvala vam dragi i poštovani ljudi. Nisam ja, kao ni ovi dobri ljudi, za neke velike uloge. Trudili smo se da u granicama naših mogućnosti doprinesemo razvoju našeg grada. Rođen sam u Nišu, u Beograd mali a moji preci su u Nišu već 100 godina. Tu živim i stvaram . Tu su moji i vaši potomci, ljudi koji su zaslužili bolji život.  Svi smo mi Sveti Save, Tesle, Milankovići, Pupini, Sinđelići…oni koji su tu, ali i koji nisu tu  a stvarali su istoriju grada. Mi smo vam ovde čuvari istorije, tradicije, kulture, nauke, obrazovanja , umetnosti, sporta”, rekao je prof dr. radoslav Bubanj, jedan od dobtnika visokog priznanja grada Niša – Nagrade 11. Januar” prilikom dodele na svečanoj sednici Skupštine grada u Svetosavskom domu, na Dan oslobođenja Niša od Turaka.

Iako je u penziji prof Radoslav Bubanj sa puno energije i dalje brine o mladina i o svojim Nišlijama,  kao što je to radio i u vreme aktivnog rada na Fakultetu. On je, primajući nagradu “11 januar” rekao :

prof dr. radoslav Bubanj

“ Svako od predloženih kadidata za ovu nagradu zaslužio je da dobije nagradu. Verovatno su samo pojedinosti odlučivale o tome da budem ja taj koji će nagradu dobiti. Hvala skupštini Grada , Gradu i svim građanima ovog grada. Zamolio je odgovorne ljude ovog grada i Srbije da završe izgradnju zgrade za mlade naučne radnike u ulici Branka Krsmanovića i Studenski dom u dogovoru sa univrzitetom. Ove kapitalne investicije mogu da reše probleme našoj vojsci i policiji i mladim” , rekao je Bubanj.   

Prof. dr Radoslav Bubanj  (1943) diplomirao je na Fakultetu za fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu 1969. godine, a magistrirao je 1976. godine na istom fakultetu. Doktorsku disertaciju iz uže naučne oblasti biomehanike odbranio je na Filozofskom fakultetu – odseku za fizičku kulturu Univerziteta u Nišu, 1981. godine. Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu radi od 1971. godine. Bio je pozivani predavač na gotovo svim državnim univerzitetima u SFR Jugoslaviji, kao i u svetu. Objavio je veliki broj stručnih i naučnih radova, kao i više udžbenika. Pokretač je i učesnik više međunarodnih projekata od značaja za grad Niš. Tokom 1977. godine proveo je 6 meseci na stručnom usavršavanju u Francuskoj. Bio je mentor više doktorskih disertacija, a na funkciji rektora Univerziteta u Nišu nalazio se od 2006. do 2009. godine, u periodu prve primene bolonjskog procesa u visokoškolskim ustanovama u Srbiji i Nišu. 2008. godine izabran je za člana Srpske kraljevske akademije nauka i umetnosti, a 2010. godine za člana Srpske akademije obrazovanja.

Nalazio se i na funkcijama predsednika tehničkog potkomiteta Svetske univerzitetske federacije i potpredsednika organizacionog komiteta Univerzijade u Zagrebu 1987. godine. Bio je vođa delegacije nacionalnog tima SFR Jugoslavije na Univerzijadi u Japanu 1985. godine, juniorski reprezentativac Jugoslavije u atletici i još uvek je rekorder grada u disciplini trčanja na 1.000m i 400m sa preponama. Bio je i kondicioni trener FK „Radnički“ Niš u vreme učešća u kupu UEFA, kao i predsednik odbora za nauku i obrazovanje Skupštine grada Niša 80-ih godina. Dao je doprinos u realizaciji projekta „Stanovi za mlade naučnike“ u Nišu, izgradnji studentskog doma u Nišu, rekonstrukciji Univerziteta u Nišu u skladu sa najsavremenijim standardima, u zaštiti standarda studenata, kao i razvoju naučne saradnje između Univerziteta u Nišu sa univerzitetima u Evropi i Rusiji. Poslednjih pet godina aktivno je doprineo razvoju aerodroma Niš „Konstantin Veliki“, kao predsednik Upravnog odbora.

Za govornicom, nakon primanja nagrade iz ruke predsednika Skupštine Radeta Rajkovića Radoslav Bubanja je kazao:

“ Vreme je najtiše biće. Ono kada poželi, daje nas vremenu drugom. Premešta nas kao gorko piće iz tog vremena u izvor živi. A taj izvor je naš – Nišava, život, rad, ono što se zove ljubav prema ovom gradu” i dodao da je njegova pruka da “je obrazovanje osnovni pravac ove naše Srbije.

Profesor Bubanja koji je do sada dobio Oktobarsku nagradu grada Niša, Povelju kapetan Miša Anastasijević i Blagodarnicu Centra za crkvene studije iz Niša  rekao je da je veoma srećan što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić  dobio orden “naše bratske Rusije”.

Polovinu nagrade prof Bubanj ustupio Kolu srpskih sestara a drugu polovnu je usmerio prema izgradnji Hrama Svetog Vasilija  Ostroškog u Duvaništu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde