Naslovna Društvo Uspešno izveden uspon na vrh Crni kamen iznad Niške Banje

Uspešno izveden uspon na vrh Crni kamen iznad Niške Banje

307
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 13.01.2019  

Lokalna akcija Planinarskog društva “Preslap” – uspon od NIške Banke do vrha Crni kamen (867 m), na Suvoj planini, izvedena je u subotu, 12.januara 2019.godine, u idiličnom zimskom ambijentu. Učestvovalo je 33-je planinarki i planinara, a vodički tim činili su Miroslav Dokman, Petar Ratković, Miloš Stamenković i Nenad Stevanović.

Vremenski uslovi bili su povoljni, i posle nekoliko sumornih i veoma hladnih dana, sa obilnim snežnim padavinama, u subotu je ogrejalo sunce iznad Niša, Niške Banje i Suve planine. Ipak, mnogo je snega napadalo na celom području, te je vodički tim Planinarskog društva “Preslap”, da bi omogućio bezbedan uspon i lepe trenutke u prirodi, morao i da probije i “isprti” trasu uspona. Takođe, trasa je u odnosu na planiranu skraćena, te se zbog nanosa snega nije išlo ka vidikovcu iznad Koritnika i izvoru lekovite vode, već se ekipa prema Crnom kamenu kretala uobičajenom stazom iznad Niške Banje, kojom se u produžetku može izaći na najviši greben Suve planine. Dužina staze u oba pravca bila je 12 kilometara.
Zbog probijanja snega, do Crnog kamena je uspon trajao preko četiri sata, ali je izveden bez ikakvih problema, apsolutno bezbedno. Pravljene su česte pauze, jer trebalo je obnavljati snagu koja se po snegu troši znatno više i brže. Duži odmor napravljen je na vidikovcu sa koga poleću paraglejderisti, a do koga se dolazi serpentinama iznad Niške Banje. Na ovom vidikovcu planinari su se dobro osunčali, odmorili i uživali u pogledu na Nišku Banju i Niš. Dalje je staza vodila kroz šumu, a i preko otvorenih delova, i polako, strpljivo, planinarke i planinari približavali su se Crnom kamenu.

Po izlasku na Crni kamen, priroda je nagradila sve planinrke i planinare za njihovu upornost, fantastičnim pogledom na Zaplanje i dalje ka najvišem delu Suve planine. Vrh Crni kamen je prvi viši i važniji vrh na potkovičastom grebenu Suve planine, na “zapadnom” ili “niškom” kraku potkovice. U produžetku se nižu vrhovi Mosor, Sokolov kamen, Đorđina čuka, Golemo Stražište, sve do vrha Pasarelo, od koga se jedan krak grebena odvaja ka oblasti Lužnica, a ka Beloj palanci zavija “istočni” kraj potkovice Suve planine.

Silazak sa Crnog kamena i povratak u Nišku Banju bio je znatno lakši, zato što je prilikom uspona u potpunosti probijena staza kroz snežne nanose.
Područje između Niške Banje i Crnog kamena izuzetno je važno i pogodno za sportsko-rekreativne aktivnosti građana Niša, zato što je tek par kilometara udaljeno od Niške Banje i grada Niša. Osećaj da se čovek nalazi u netaknutoj prirodi, ovde je potpun. Čak i po snegu, ova staza je prohodna ili se može načiniti prohodnom. Potencijal je ovo, i prirodno blago, koji se mora iskoristiti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde