Naslovna Društvo Dobitnici Nagrade 11. Januar – SELOMIR MARKOVIĆ, čuvar i domaćin spomenika na...

Dobitnici Nagrade 11. Januar – SELOMIR MARKOVIĆ, čuvar i domaćin spomenika na Čegru

313
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 13.01.2019 
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

Prelomni trenutak u životu Selomora Markovića (1945) desio se pre nešto više od 30 godina.  Te 1980. godine, od tadašnjeg direktora Narodnog muzeja, profesora Bogomira Stankovića, izabran je  da brine o senima Stevana Sinđelića i 3000 resavskih junaka hrabro izginulih u slavnom boju Prvog srpskog ustanka, od Čegra se nije odvajao. Od tada ovaj, pre svega rodoljub i dobar čovek, čuva spomenik na Čegru, bez naknade.

Selomir Marković godinama besedi o važnom istorijskom događaju u Prvom srpskom ustanku.Sa sedmočlanom porodicom živi od rada na Čegru; održavaju dva hektara kompleksa i posetioce, koji ovde dolaze iz svih krajeva sveta, vode pričom kroz srpsku istoriju. Svu decu sa Čegra ispraća porukama: „Ratujte knjigom, sportom, kulturom, naukom i kad porastete borite se protiv dva najveća srpska neprijatelja: srpske nesloge i bele kuge″. Ove godine na Čegru dočekaće šestohiljaditog gosta.

Zbog ovog svog nesebičnog rada i angažovanja Selomir Marković,  čuvar baštine našeg kulturnog i istorijskog nasleđa, koje svakako prevazilazi lokalni karakter, dobitnik je prestižne Nagradu grada ″11. januar″.

“ Ova nagrada me iznenadila, mnogo mi znači , ovo je kruna mog rada. Presrećan sam. Mislim da su pravi ljudi došli na pravo mesto i setili se konačno i za mene  da mi dodele ovako visoko priznanje. ” rekao je Selomir Marković prilikom dodele nagrade, koju mu je uručio gradonačelnik Darko Bulatović na svečanoj sednici Skupštine grada Niša.

Marković nije krio zadovoljstvo što je jedan od dvojice dobitnika ovog pojedinačnog priznanja.  On se zahvalio svim prisutnim na svečanosti, onima koji su odlučili da dobije nagradu, ali posebno se zahvalio generalu Milosavu Simoviću, Vojsci Srbije ,  nekadašnjem vladiki Niškom, a sada patrijarhu Irineju, profesoru Bogomiru Stankoviću, i Miletu iliću koji su zaslužni, neko za njegov početak rada na spomeniku a drugi za njegov uspešan rad i podršku  .

Selimir ima porodicu koja ga u svemu podržava pa nije ni čudo što će znatan deo nagrade podeliti unucima, kojih ima troje.  Ostalo , kako kaže “ ostaće da preteram zimske mesece, jer zimi nema prihoda, bez novca se ne može. Ovo mi je dobrodošlo”, rekao je Marković. Koji kaže da ga zdravlje doro sluzi  “ kao da ima 35 godina”.

Marković je za trideset godina volonterskog rada na Čegru napisao knjigu „Čegarski bol″, u izdanju Narodnog muzeja Niš, koja je doživela nekoliko izdanja i koju je put sveta ponelo više hiljada ljudi. O njegovom radu je objavljeno više desetina novinskih članaka i snimljeno više reportaža i dokumentarnih filmova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde